Jedni od starih srpskih zalogaja
Kuva i piše:
Ana Ćubela

“Nsativa001Wien” by AndreHolz at English Wikipedia
Ćurokot (Nigella Sativa) i crni kim ili crni susam nisu isto, iako ga ljudi često tako zovu. Ponekad se i ja zeznem pa u receptu napišem crni susam, a stavila sam ćurokot. Ne zato što ne znam razliku, već što sam s vremenom postala blago ćorava pa dohvatim pogrešnu teglu. U tekstovima do greške uglavnom dolazi zbog lošeg prevoda sa stranih sajtova.
Crni susam izgleda kao i standarni susam, samo je druge boje, dok je ćurokot trouglastog obilka. I ima ukus koji pomalo podseća na luk. Veruje se da jako pozitivno utiče na imunitet, ali i da pomaže u borbi sa brojnim bolestima: astmi, alergija, hroničnog umora, autoimunih oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, dijabetesa, hemoroida, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, gastritisa…….
Zovu ga još i crni kumin, pa čak i blagosloveno seme.
Ovaj začin se nalazi u spisima od najranijih vremena i civilizacija. Za njega često možete da pročitate da je “začin koji leči sve osim smrti”. Ne bih rekla da je ovo baš tačno, ali se na mnogim domaćim a i stranim sajtovima vodi kao lekovit, što je potkrepljeno i različitim istraživanjima. Posebno se visoko kotira ulje od ćukorota, koje nisam do sada koristila, ali zato ćukorot kao začin rado koristim. Najviše u pecivima, ali može da se stavlja i u hranu.
Nisam pobornik toga da se sve da izlečiti prirodom, ali se trudim da na policima imam sve što daje ukus jelu, a može pozitivno da utiče na organizam.
To je za mene,odnosno za nas koji pređemo određene godine, kad nas počne sve pomalo nagrizati, a prvo tlak,lagano povišeni…ne smeta puno ali tu je prisutan…taman ono za ravnotežu i elastičnost krvnih žila…
DA li ga ima kod nas u prodaji?
Tipa u radnjama zdrave hrane i sl?
Trebalo bi da ima u bolje snabdevenim
Trebalo bi da ima u bolje snabdevenim bio špajzovima
Hvala 🙂
E pa, godinama “svašta” isprobavam i trudim se da u ishranu uvedem što više namirnica koje bi mogle biti od koristi i sve mi paše….ali ulje od ćurekota baš nisam uspjela savladati, toliko je oporo i ima “neorganski miris”, kao kerozin ili sl. Pokušam ponovo,ali flašica završi među sredstvima za njegu obuće. Možda postoji način da se taj nepodnošljivi miris eliminiše, znam da prodaju neke preparate sa dodatkom limuna, nešto kao liječe..ima li neko iskustva s tim?
Ja ulje nikad nisam koristila. Samo začin. I on super miriše. Nekako na lukac 🙂
Hvala. Začin, kao prah odnosno kupljen kao već samleven ili kako? 🙂
Kao zrnevlje 🙂