Čupave lepinje

15/04/2016

Cupave lepinje 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Od svega u hrono ishrani, najviše volim hlebove koje pravimo. Ali poslednjih par meseci nisam imala vremena da im se posvetim. Pa sam zamenu našla u lepinjama. Sve se jako brzo prave i ne mogu da ne uspeju. U zavisnosti od brašna koje koristite, mogu da budu samo manje ili više trošne. Ne mora ništa da se mesi, da narasta, pa samim tim ne može i da ne uspe.

Samo treba da zamesite gustu smesu.

Za ove lepinje sam koristila:

  • 50 grama ražanog brašna
  • 50 grama heljdinog brašna
  • 50 grama ovsenog brašna
  • 2 kašičice psilijuma
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 militara kisele vode

Psilijum stavljam kada koristim ovseno brašno, jer se od njega sve mrvi. Ako nemate psilijum, može i bez njega, ali vam preporučujem da lepinje odmah jedete, da ih ne pravite uveče za ujutru ili za sledeći dan. Što duže budu stajale, to će se više sušiti i mrviti.

Pročitajte još:

Psilijum -spas za hleb i lek za zatvor

Da biste bolje povezali smesu, umesto psilijuma možete da stavite i jedno jaje. Tada dodajte manje kisele vode.

Smesu za lepinje možete i uveče da napravite, ali tada prašak za pecivo dodajte pred pečenje. Tako će lepinje biti i zdravije jer će se eliminisati fitinska kiselina.

Pročitajte još:

Žitarice moraju da se potapaju pre kuvanja, a evo i zašto

Prvo pomešajte suve sastojke, pa dodajte ulje i vodu. Ako stavljate jaje, prvo njega umutite, dodajte malo kisele pa brašna koja ste pre toga pomešali sa praškom za pecivo i solju.

Canon 700D

Canon 700D

Trebalo bi da dobijete jako gustu smesu koju možete kašikom da vadite. Stavljajte po kašiku ili dve za jednu lepinju. I nemojte da ih oblikujete mokrim rukama, ostavite da budu krecave ili čupave po površini. Tako će delovati rustičnije kada se ispeku.

Canon 700D

Canon 700D

Canon 700D

Canon 700D

Meni je od ove smese ispalo pet lepinja. Možete ih jesti sa čim god poželite. Ali ako ste koristili jaje, onda ne morate mlečne proizviode. Ja sam ih jela sa aromatičnim puterom,  sušenom piletinom, maslinama i svežim bosiljkom.

Canon 700D

Canon 700D

I svi me uvek pitaju gde kupujem ovu piletinu. Ne uzimam je ja, već moja mama. Kod okretnice trolejbusa na Medakoviću III postoji radnja koja se zove Koka (eto malo besplatne reklame) i tamo možete da pronađete ovakvo meso. Možda ima još negde u gradu, nadam se da će nas neko obradovati u komentarima.

Canon 700D

Canon 700D

Prijatno!

PS. Danas je promocija kuvara “Hrono kuhinja” u Lazarevcu. ko živi u blizini može da nam se pridruži. Promocija počinje u 18 sati i biće održana u sali Biblioteke “Dimitrije Tucović”.6 komentara

  1. Prvi put sam pravila sa psylijumom i zadovoljna sam. Nisam videla u receptu kako se peku ali sam ih pekla kao i sve druge hrono lepinje i odlicno su ispale. Hvala na receptu.

  2. Ima ove piletine i u bloku 44 na pijaci u delu sa suvim mesom. Mozda nekome bude od pomoci

Ostavite komentar