Kuva i piše: Kuvam Po Kućama Podloga: ovsene mekinje zapečene sa stevijom i puterom, pa …
Kuva i piše:
Ivana Milić
Da i ja doprinesem slatkom kutku. Vikend je, pa mi je palo na pamet da se častim i da neki jednostavan kolač prilagodim hrono ishrani. U pitanju je klasik – čupavci od kokosa i čokolade.
Vrlo jednostavan i ukusan kolač, brzo se pravi, a možete dati mašti na volju, pa umesto kokosa upotrebiti mleveni lešnik, badem , orah…
Patišpanj:
3 jaja, 5 kašika agavinog sirupa, 300 grama finog speltinog brasna , 150 militara ulja, 1 prašak za pecivo, 100 militara bademovog ili kokosovog mleka, 1 vanila ( ako nemate šipku prave vanile, narendajte malo korice od limuna ili narandže).
Fil:
200 grama čokolade, 2 kašike agavinog sirupa, 125 grama putera , 200 militara bademovog ili kokosovog mleka.
Plis kokosovo brašno za posipanje.
Postupak:
Umuti se belance sa agavinim sirupom i vanilom, dodaju se postepeno mokri sastojci,a na kraju brašno pomesano sa praškom za pecivo.
Obloži se srednji pleh papirom za pečenje i izlije se testo. Peče se na 180 stepeni. Kad se odvoji od ivice i porumeni, gotovo je. Mora da se skroz ohladi.
Krem od čokolade:
Prvo se istope puter i cokolada, pa se doda sirup i na kraju mleko. Ja sam dodala i kasiku ruma.
Hvala na receptu! 🙂 Da li umesto agavinog može javorov sirup?
Iskreno rečeno, treba gledati da se koriste zaslađivači sa što manjim GI. I da su prirodni. Ni ovaj sirup od agave nije baš nešto preterano zdrav, ali nisam sigurna za javorov. Nutricionisti generalno preporučuju samo steviju. Ja koristim sirup od agave jer mu volim ukus, ali jako retko pravim slatkiše sa njim.
Poštovana,
Da li može da se koristi kokosov šećer umesto agavinog sirupa?
I da li koristimo samo belanca ili ubacimo i žumanca od jaja?
Hvala na pomoći! 🙂
Kokosov šećer može, ali ponekad. Mada to isto važi i za agavin sirup. Manje slatkiša u svakom slučaju 🙂