Čupav hleb

15/05/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Već dugo ne pravim velike hlebo od 500 grama brašna. Suviše dugo mi traju s obzirom na to da doručkujem uglavnom sama. I uvek nešto završi u đubrezu. Ali zato volim da barem jednom nedeljno napravim manju veknicu koja može da potraje nekoliko dana.

 

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog brašna + za radnu ploču
  • 50 grama ražanog brašna
  • 50 grama ječmenog brašna
  • 2 – 3 kašike lana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 200 militara vode

 

Pomešajte brašna, lan, ulje i vodu. Pokrijte činiju i ostavite smesu da stoji. Što duže to bolje. Možete preko noći, možete preko dana, zavisi od vašeg ritma. U poslednje vreme više volim da smesu zamesim ujutru, a pečem uveče. Tako me sledeći dan sačeka hleb, da ne petljam mnogo po kuhinji pre doručka.

Kada smesa odstoji, dodajte so i prašak za pecivo i sve dobro umešajte u testo. Onda na radnu ploču stavite malo brašna i domesite hleb. Ali ne u bukvalnom smislu. Ne treba da se baš mesi već da se nekoliko puta prevrne po brašnu toliko da ne bude lepljiva smesa. Ako se previše bude mesio biće tvrd i suv kada se ispeče.

A možda je bolje da to ne radite na radnoj ploči već direktno na pek papiru. Pošto smesa unutar “vekne” ostane žitka pa 2vekna” može da se pocepa dok je prenosite u pleh. Mada ni to nije problem. Samo je zalepite ponovo i malo prevrnite po papiru. Zato će ostati sva “čupava”, rustična.

Stavite pleh u rernu i pecite od 30 do 40 minuta na 220 stepeni. Ja sam namerni pravila tanju veknu da se kraće peče.

I to je to. Dobar domaći lebac. Malo rustičan, malo čupav po površini, hrskave korice.

Uz njega možete da jedete šta god želite. Ja sam napravila domaći pesto od bosiljka, malo blanširanih badema, maslinovog ulja, limunovog soka i morske soli.

Bosiljak, najlepsi zacin na svetu. Danas ide u dorucak, rucak i veceru. #basil #kitchen #foodlover

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on



7 komentara

  1. Ja ispoštujem dva dana pa treći ili četvrti dan uvek uveče prekršim.Padne mi šećer i obavezno jedem slatkiše.Čemu svrha kad nisam dosledna,neznam kako da izdrzim veče bez slatkiša.POMOĆ želim da oslabim…..

  2. Draga Ana, nigde nisam videla da spominjete WASA svedski hrskavi hleb, a rekla bi da je odlican jer je od integralnog razanog brasana i to 73% od celog zrna i ima 19% vlakana. Imam zelenu WASU, to se odnosi na nju, a inace ima i crvena i plava kutija. Mislila sam kao zamena za hleb ujutru, ponekad, da li je to u redu?
    Inace, veliki pozdrav i mnogo hvala, uspela sam uz Vas da skinem 5kg za mesec dana a bonus je sto mi se, inace osetljiv stomak potpuno smirio.

  3. Meni nije narastao, možda sam ga istanjila previše…da li testo može stajati u frizu???A kada ide na pečenje, možda prvo malo mora na sobnu temperaturu???

    1. Nikad nisam držala testo za hleb u frizu. Samo već ispečen hleb. Možda vam prašak za pecivo nije bio dobar pa zato nije uopšte narastao.

Ostavite komentar