Može bez ičega, može sa pasulje, može sa sirom ili jajima
Ćufte u paradajz sosu i pire od tikvica sa mirođijom.
400g junećeg mesa, dva puta mlevenog. Jedan manji luk, kozjak, jedan čen belog luka, malo svežeg peršuna, so, biber, kumin, čili u prahu. Sve se to izmeša sa mesom i naprave ćuftice koje se peku na pek papiru u rerni.
Nisam ih do kraja ispekla da se ne bi presušile (ionako se posle krčka u sosu).
Za sos sam stavila malo maslinovog ulja sa listićima belog luka. Kad su bili gotovi dodala sam paradaj sos bez šećera i aditiva i dve čaše vode. Kada je sos počeo da vri ubacila sam ćufte, smanjila temperaturu i ostavila da se krčka između 30 i 40 minuta. Na kraju sam ih posula peršunom i malo ljute paprike.
Tikvice sam obarila, dodala malo soli i mirođije i ispasirala štapnim mikserom. lepo je i kada se doda malko limunovog soka
Možete li mi reci konkretno koji sos ste koristili, pošto sam ja uzela Tomatino pasirani paradajz a on ima šećer.
Uvek pogledajte deklaraciju i uzmite onaj na kojem ne piše šećer. Ja znam za Premiu, Gurman i Cirio
Draga Ana,
recept je odlican..ja sam samo ispekla u grilu tikvice i posula ih maslinovim uljem,bijelim lukom,persunom i limunom i bilo je stvarno ukusno…samo me zanima koja je kolicina otprilike dovoljna za jednu osobu? Ja sam na restrikciji i dobro se najedem za dorucak i narednih 5-5 i po sati stvarno ne osjecam glad..popijem samo caj ili toplu limunadu sa steviom..medjutim od rucka do uvece ja sam stalno gladna..palo mi je na pamet da mozda ne pojedem divoljno za rucak i da je to razlog..ja sam npr.pojela 150 gr mesa po ovom vasem receptu..i meni je to i vise nego dovoljno jer meso slabo volim..sta onda moze biti u pitanju? Da li vi mozda imate neki prijedlog? Jer kako sam citala nije dobro osjecati glad jer onda organizam blokira razgradnju masti..
izvinjavam se na ovom poduzem postu i zahvaljujem unaprijed ☺
Pozdrav!
Pojačajte ručak. Ne morate mnogo da povećavate količinu mesa, ali povećajte i salatu.
Hvala puno na odgovoru i veliki pozdrav! 🙂
Draga Ana,
mozda negde i pise,ali sam ja propustila taj detalj,da li je dozvoljeno da se pije kisela voda?
Hvala unapred.
P.S.Recept za cufte je fenomenalan a sto se tice tikvica,i ja sam ih pekla,hvala Bojani na predlogu.
Pozdrav!
Može kisela voda, dve ili tri čaše. Najbolja je obična.
Ovo cu sigurno praviti…samo ne znam sta je kozjak? Mozda moze i bez njega 😉
Kozjak je onaj roze blago duguljasti luk. Malo je slađi od običnog
Aha…znam tacno kako izgleda, ali nikad nisam cula da se tako zove..hvala na edukaciji vezanoj za vrste luka 😉
🙂
Da li moze domaci kuvani sok od paradajza, ima malo secera?
Ne, baš ne bi trebalo
Odlican recept! Pravila sam za sebe i jos 3 osobe. Svima se dopada! 🙂
Ipak, dok sam trazila paradajz, videla sam da u Gurmanovom ima secera :-\ Na kraju sam nasla “Merysa” italijanski pelat u konzervi. Ubaceno je i par celih paradajza, pa sam ih iseckala i savrseno se uklopilo u jelo! 🙂
To se kasnije pojavilo na Gurmanovim deklaracijama. kada sam počela da ga kupujem šećera nije bilo.
Draga Ana
Molim Vas da mi pojasnite da li je u hrono ishrani moguce zgusnuti necim paradajz sos.
Ja sam do sada uvek pravila tako da malo poprzim brasno pa onda sipam domaci sok od paradajza i vodu.
Unapred hvala
Samo ostavite da se duže krčka, sam će se zgusnuti.
Koliko ste pekli cufte u rerni i na koliko stepeni?
Hvala unapred
Petnaestak minuta. Mada možete i u tiganju pa da ih onda ubacite u sos i ostavite da se dodatno skuvaju.
Upravo iz marketa, pogledala sam sve paradajz soseve koji su bili u ponudi (Dijamant, Premia, Gurman, Kplus, Mutti) i svaki ima šećer. Šta Vi sad koristite? :/
Premia, Cirio a mislim i Mutti nemaju dodat šećer. Gledajte sastav, a ne nutritivne tablice, pošto u svakom paradajzu ima prirodnog šećera.
??? Vrh recept ??? ?