Ćufte sa bosiljkom

22/05/2015

Cufte sa bosiljkom 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

U ovaj recept ide najmanje bosiljka, ali nisam znala kako drugačije da ga nazovem, jer je četvrti ili peti po redu. Mislim na recept sa ćuftama.

Ovo jelo sam spremala samo za sebe i trajalo je tri dana. A to nije bitno samo za one koji su u gužvi kao ja, pa ponekad moraju da spremaju “duga” jela, već i za one koji nisu sigurni koliko mesa im je dovoljno po obroku. Ovde ima 500 grama dva puta mlevene junetine, što znači da je po obroku išlo oko 160 grama mesa. Zapravo manje, jer je ono bila “živa vaga”. A zašto je to bitno? Pa zato što se u hrono ishrani jede puno mesa, ali opet ne bi trebalo da preterujemo jer crveno meso u ogromnim količinama nije dobro za zdravlje. A oni koji su do skoro uz svaki ručak jeli po trećinu hleba, sada često preteruju sa mesom da ne bi bili gladni. Ja smanjujem količine mesišta, ali povećavam količinu salate, koja se često ne vidi u tanjiru, ali to ne znači da je nema. Ili uz meso spremam zdrave, ali jako zasitne soseve, ali ni tada ne preskačem salatu.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 500 grama junetine
  • glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • konzerva seckanog paradajza
  • 500 militara paradajz sosa (bez dodatog šećera)
  • 2 declitira crnog vina
  • struk bosiljka
  • Začini: so, biber, čili
  • polovina kašičice sode bikarbone
  • Malo maslinovog ulja

Iseckajte pola glavice crnog luka jako sitno (ja sam ovog puta za moj ukus prekrupno iseckala) i zajedno sa malo soli i bibera dodajte u mleveno meso. U to ubacite i mrvicu kisele vode i sodu bikarbonu, pa sve lepo umesite rukama i ostavite malo da stoji. Može i nekoliko sati u frižideru.

Vlažnim rukama oblikujte ćufte, poređajte na pek papir i stavite u rernu. Moja je već bila vrela od peciva koje sam pre toga pekla. Ćufte možete da stavite direktno i u sos, ali postoji mogućnost da se raspadnu ako ne pazite. Ako ih pre toga stavite kratko u rernu, samo da se uhvati korica, više o tome nećete morati da brinete.

Drugu polovinu luka iseckajte i prodinstajte na malo maslinovog ulja. Pred kraj dodajte beli luk, a kad on dobro zamiriše, ubacite seckan paradajz, kao i sos. Pustite da se malo krčka pa dodajte vino. Posolite, stavite čilija koliko ljuto volite, promešajte, a onda pažljivo u sos spustite ćufte koje su se malo ispekle u rerni. Ubacite i onu tečnost koju su pustile na pek papir.

Cufte sa bosiljkom 3 s

Smanjite vatru i ostavite sve da se krčka. Pred kraj dodajte tanko sečeno bosiljak, promešajte i sklonite sa šporeta.

Cufte sa bosiljkom 2 s

I to je to. Barem za vas, meni je trebalo još malo vremena da oribam kuhinju pošto sam talentovana za prskanje na sve strane.

Prijatno!



7 komentara

  1. Pošto me na Face-u niko više ne shvata ozbiljno, pitanja postavljam ISKLJUČIVO na ovom ozbiljnom blogu od sad :DDD Molim Vas, Ana, koliko otprilike peći ove ČČčufte u rerni? Znate da sam toliko dobra kuvarica, pa ne mora baš u minut 😀 ali negde izmedju jedem presno meso i gori Zvezdarska šuma-ako može. (i ljudi ozbiljna sam sa pitanjem za griz SOS SOSsssss anyone????)

  2. Super recept, isproban. Od kad sam krenula cufte da spremam u rerni, cesce ih i spremam ( mnoooogo manje maltretiranja).

  3. Mozete li nam dati primer gde moze da se kupi paradajz sos bez dodatog secera? Hvala 🙂

Ostavite komentar