Ćufte od tune i rikota sira

09/08/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Neko voli Siciliju zbog Etne, Pantelerije, antičkih hramova, baroknih crkvi, amfiteatara, sela Korleone.

A neki zbog kanola, pistaća, badema, brioša sa sladoledom, trapanskog pesta, kaponate, tune, svih vrsta pekorina, pomorandži, limuna, granite, aranćina, kapara….. Treba li da nabrajam dalje ili da shvatite kojoj grupi prevashodno pripadam? Da se razumemo, volim ja i prvi deo, ali ne ide na prazan stomak, nikako!

E sad…. znate ono pravilo nikad riba i sir? Zaboravite ga!

Onda, recept je originalno za vanrestrikciju, ali je prerađen za restrikciju. Daću posle smernice.

I vrlo je jednostavan. Nego, samo da znate, budi ono najgore u vama – želju da ih pojedete sve, bez da ostavljate drugome. Nemoj da bude posle da vas nisam upozorila.

Pogledajte kako smo pravili ćufte od rikote i tune:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2268044506794755/

Dakle, potrebno je:

  • 100 gr dobro oceđene tune od salamure ili ulja (baš baš da bude dobro suva)
  • 100 gr rikota sira – zamena za to je sremski sir, ali ga ostavite preko noći u nekoj cediljki da se baš dobro ocedi od viška vode
  • Začini: so ako tuna nije mnogo slana; majčina dušica (sveža), origano (bolje suv)
  • Dve kašike pečenih mlevenih badema za restriktivnu varijantu, odnosno po kašika rendanog parmezana i pekorina za vanrestriktivnu
  • Malo mlevenih pečenih badema za valjanje
  • jedno belance
  • Kašika i po maslinovog ulja za pečenje

Tunu i sir dobro izmešajte. Dodajte začine. Dodajte mleveni badem i dobro, dobro sve zajedno izmešajte.

Pravite kuglice pa pravac u belance i u mlevene bademe. Tehniku kotrljanja smo predstavili u lajvu.

Onda te kuglice lepo spljoštite i pravac u suvi tiganj sa vrlo malo maslinovog ulja. Poenta nije u pečenju nego da spoljni omotač zakrcka. I pazite te ćufte, da vam ne pregore ko meni prva tura.

I to je to! Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar