Kuva i piše: Ana Ćubela Sva jela koja se nalaze u …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Do sada sam pravila ćufte na milion načina, ali su ove definitivno najsočnije.
Treba vam:
- 500 grama dva puta mlevenog svinjskog mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- malo kisele vode
- malo maslinovog ulja
- 1 decilitar belog vina
- začini: so, biber, kumin, mleveni korijander, čili, beli luk u prahu i mleveni đumbir
Luk iseckate što sitnije, ubacite u meso sa začinima, uljem i malo kisele vode, dobro izgnječite rukama i ostavite da stoji par sati. Može i preko noći u frižideru. Tako meso bude mnogo kompaktnije i ukusnije.
Ruke nauljite ili navlažite mlakom vodom i formirate ćufte koje stavite u pleh podmazan sa malo maslinovog ulja. Preko ćufti pospete još malo belog luka u prahu.
Stavite u rernu zagrejanu na 220 i pustite ih da se zarumene da se uhvati lepa korica.
Onda ih izvadite iz rerne i u vreo pleh ulijete belo vino.
A zatim i sos od paradajza koji ste u međuvremenu napravili.
Za sos vam treba:
- 2 mala struka praziluka
- 500 militara sosa od paradajza koji nema dodatog šećera u sebi
- 1 pavlaka za kuvanje (ako ste u restrikciji, ovo preskočite)
- kašičica sirupa od agave (ako ste u restrikciji, ovo preskočite)
- začini: so, biber, čili
Iseckan praziluk prodinstate na malo maslinovog ulja. Kada kljokne načisto, dodate beli luk, a zatim i sok od paradajza i začine. Ja sam dodala i jednu kašičicu sirupa od agave, da da malo slatksat ton (ako ste u restrikciji, ne pokušavajte ovo kod kuće 🙂 ).
Kada se sos lepo ukrčkao, dodala sam pavlaku za kuvanje, ali nisam pustila da krčka mnogo posle toga, već samo da baci jedan ključ.
Ulila sam sos pre ćufti i vratila u rernu na još pola sata do 40 minuta.
Ispalo je neverovatno sočno, a sos je bio gust, a opet nekako svilenkast zbog pavlake.
Obavezno probajte. Prijatno!
Probali smo recept i jako nam se dopao. Ukusno i sito 🙂
Ana, fenomenalan recept! Danas cela porodica ruchala i odushevila se!
🙂 Hvala
Danas bilo na repertoaru 😉 Fantastično! Kao prilog dodala “špagete” od tikvica, i uz to kupus-salata. No, da pitam. Pročitah negde na fb-u, da ni vino u kuvanju nije dozvoljeno za vreme restrikcije… 🙁 Malo sam zbunjena…
Jeste, dozvoljeno je ako ne sipate litar. To ionako sve ispari. Ova ishrana nije tu da se mučimo, već da uživamo i uvedemo neka nova pravila.
Upravo spremljene i pojedene…Nisam stavljala pavlaku i vino,al su i ovako meni savrsene…:)
Jednostavnije sam pravila te cufte, mada ne sumnjam u ove koje izgledaju sjajne. Napravite cufte od mesanog mesa, poredjajte u pleh, dodajte tomatino, zacine i stavite u rernu. Gore se sjajno zapeku a dole su mekane, te vrlo ukusno. U nasoj kuci se to zove Dejanove cufte. Vrlo se lako prave i brzo su gotove. Pozdrav
Rucak je ispao vrhunski, a za prilog sam dodala spagete od sirovih tikvica. Cela porodica je bila zadovoljna. Hvala na receptu.
🙂
Da li smem na Hrono ishranu ako dojim.
Bez restrikcije, opušten režim.