Sočne ćufte iz rerne

25/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Do sada sam pravila ćufte na milion načina, ali su ove definitivno najsočnije.

Treba vam:

  • 500 grama dva puta mlevenog svinjskog mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • malo kisele vode
  • malo maslinovog ulja
  • 1 decilitar belog vina
  • začini: so, biber, kumin, mleveni korijander, čili, beli luk u prahu i mleveni đumbir

Luk iseckate što sitnije, ubacite u meso sa začinima, uljem i malo kisele vode, dobro izgnječite rukama i ostavite da stoji par sati. Može i preko noći u frižideru. Tako meso bude mnogo kompaktnije i ukusnije.

Ruke nauljite ili navlažite mlakom vodom i formirate ćufte koje stavite u pleh podmazan  sa malo maslinovog ulja. Preko ćufti pospete još malo belog luka u prahu.

cufte-iz-rerne11-SAJT

Stavite u rernu zagrejanu na 220 i pustite ih da se zarumene da se uhvati lepa korica.

Onda ih izvadite iz rerne i u vreo pleh ulijete belo vino.

cufte-iz-rerne1-SAJT

 

A zatim i sos od paradajza koji ste u međuvremenu napravili.

cufte-iz-rerne3-SAJT

Za sos vam treba:

  • 2 mala struka praziluka
  • 500 militara sosa od paradajza koji nema dodatog šećera u sebi
  • 1 pavlaka za kuvanje (ako ste u restrikciji, ovo preskočite)
  • kašičica sirupa od agave (ako ste u restrikciji, ovo preskočite)
  • začini: so, biber, čili

Iseckan praziluk prodinstate na malo maslinovog ulja. Kada kljokne načisto, dodate beli luk, a zatim i sok od paradajza i začine. Ja sam dodala i jednu kašičicu sirupa od agave, da da malo slatksat ton (ako ste u restrikciji, ne pokušavajte ovo kod kuće 🙂 ).

Kada se sos lepo ukrčkao, dodala sam pavlaku za kuvanje, ali nisam pustila da krčka mnogo posle toga, već samo da baci jedan ključ.

Ulila sam sos pre ćufti i vratila u rernu na još pola sata do 40 minuta.

cufte-iz-rerne4-SAJT

Ispalo je neverovatno sočno, a sos je bio gust, a opet nekako svilenkast zbog pavlake.

cufte-iz-rerne10-SAJT

Obavezno probajte. Prijatno!

 



11 komentara

  1. Danas bilo na repertoaru 😉 Fantastično! Kao prilog dodala “špagete” od tikvica, i uz to kupus-salata. No, da pitam. Pročitah negde na fb-u, da ni vino u kuvanju nije dozvoljeno za vreme restrikcije… 🙁 Malo sam zbunjena…

    1. Jeste, dozvoljeno je ako ne sipate litar. To ionako sve ispari. Ova ishrana nije tu da se mučimo, već da uživamo i uvedemo neka nova pravila.

  2. Upravo spremljene i pojedene…Nisam stavljala pavlaku i vino,al su i ovako meni savrsene…:)

  3. Jednostavnije sam pravila te cufte, mada ne sumnjam u ove koje izgledaju sjajne. Napravite cufte od mesanog mesa, poredjajte u pleh, dodajte tomatino, zacine i stavite u rernu. Gore se sjajno zapeku a dole su mekane, te vrlo ukusno. U nasoj kuci se to zove Dejanove cufte. Vrlo se lako prave i brzo su gotove. Pozdrav

  4. Rucak je ispao vrhunski, a za prilog sam dodala spagete od sirovih tikvica. Cela porodica je bila zadovoljna. Hvala na receptu.

Ostavite komentar