Čudesne lanene tortilje: za doručak, ručak pa i užinu

19/02/2019

Punjenje po želji, posno, mrsno ili slatko

Jovanu sam upoznala pre više od četiri godine. Prvo me je “spopala” u komentarima na blogu, pa smo se pronašle na Fejsbuku, pa smo se našli da mi tajnim kanalima doturi kraljevački kajmak (tako mi to “hroneri” radimo, pa smo spremni i za treći svetski rat). A onda smo počele i da se družimo. I traje to i danas.

Pa je tako i ona završila u mojoj kuhinji na Pidžama žurci. I dogovor je bio da podelimo posao, Ali ne, ta hoće sve sama. Dobro sam se izborila da učestvujem u pravljenju ovih lanenih tortilja (palačinki) i melzana 😀 . Inače je malo falilo da izletim iz kuhinje.

Ana Ćubela

View this post on Instagram

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica)

 

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

 

 

 

 

 

 

 

Kod nas samo sve ili ništa. I celo, ništa na pola. Ko je mislio da će jesti polovni giros, prevario se. Imate meso,imate tzatziki a imate i “leba” Boga mi. I to za ručak. Da,da!

Za tortilje u koje za ručak možete uviti meso, za doručak šta god hoćete, a sa kojima se, vanrestriktivno, možete i za užinu počastiti.

  • 125 ml vode
  • 100 gr lana

Ima nekih gospođa koje su me par puta prozvale da “nemaju apotekarsku vagu”. E pa evo skroz opuštene mere i njima. Šolja lana, pola šolje vode. Može?

Pogledajte kako smo ih pravili, veoma jednostavno:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2495128763862812/

Kako god merili, radi se o lanu koji ste prethodno fino samleli. Najbolje u mlinu za kafu.

Vodu zagrejte da provri. Dodajte pola kašičice soli i ako želite nešto od suvih začina:crni ili beli luk u prahu,biber…

Mi smo ih ovog puta koristile za giros:

Iskljucite ringlu, sklonite šerpu sa nje i dodajte lan. Vratite na ringlu i mešajte još minut-dva dok ne dobijete kompaktnu smesu. Izvadite je iz šerpe na neki tanjir, ostavite još minut-dva da možete da je uzmete rukama,da ne bude vrela i podelite na 4 dela. Spremite dva pek papira.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Delove oblikujte u loptice i polako ih valjajte izmedju papira da dobijete diskove. S tim što nećete dobiti pravilan oblik.Nemojte da ih suviše istanjite. Možete malo papir namazati uljem čisto da budete sigurni da se neće lepiti,mada lan pušta svoju masnoću zbog čega, uostalom,i same tortilje na kraju budu meke, fine i ni malo suve iako im nikakva masnoća nije dodata. Zato ih preporučujem čak i kad postite na vodi.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi. Tortilje sa svake strane pržite minut-dva,samo da se osuše i odvoje, nemojte ih prepeći.
Ako hoćete pravilne krugove, kad ih istanjite,postavite neki okrugli sud ili poklopac na površinu i prema tome isecite krug. Ostatke koji se odvoje okolo sastavite u lopticu i dobićete petu tortilju.

Ako ostanu,sto će biti teško jer su celodnevna radost,sutra su savršene. Samo ih pokrijte najlonom ili stavite u kesu.
Izostavite so. Dodajte u testo cimet,kardamon,muskantni oraščić,vanilu…i jedva čekam da vidim šta ste slatko za užinu spakovali u njih.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar