Crvena čorba od šarana

28/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

Kao što je već svako osetio na svom kućnom budžetu – kriza je! Nema bacanja hrane, valja sve iskoristiti do kraja. Pa je tako ova čorba nastala od “ostataka”. Ali da vas ne buni, to ne znači da je ona loša ili siromašna. Naprotiv, najbolje i najukusnije čorbe se upravo prave od ostataka glava, kostiju, repova…zavisi o kojoj se “životinjki” radi.

Mi smo za ručak spremali šarana, i to velikog, imao je oko 3,5 kilograma. Telo je otišlo u rernu sa drugim đakonijama, a glava i rep su završili u loncu.

Kuvali su se u litar i po vode. Otprilike. Kada su bili skuvani, izvađeni su iz vode (vodu nikako ne bacati) i ostavljeni da se malo ohlade. A zatim je usledilo čerupanje. U glavi repu ovako velikog šarana ima dosta mesa. Izvadite ga i usitnije rukama. Tako nećete imati problem sa kostima u čorbi, a i ona će biti gušća bez dodavanja brašna i sličnih gluposti.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Riblja-corba2-SAJT

Kada ste završili sa “tranžiranjem”, u šerpi zagrejte malo dozvoljenog ulja i ubacite sitno iseckan luk. Kada se zacakli, ubacite ribu i nalijte je onom vodom u kojoj se kuvala. Dodajte začine po želji (so, biber, bosiljak…..šta god volite, ali obavezno dodajte alevu ili čak ljutu tucanu papriku).

Dodajte i malo paradajz sosa, opet po ćelji. I ostavite čorbu da se malo krčka.

Služite je sa kriškama limuna. Da svako može sam da iscedi količinu koja mu odgovara. Ja volim kada je kiselije.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

Glava i rep šarana

3,5 kilogramaČo2 komentara

  1. Draga Ana,

    Da li je moguće da čorbicu jedemo zajedno sa pečenim šaranom iz rerne u restrikciji?

    Prvo čorba,15 mim pauza,pa onda šaran i ostalo.

    Hm ..šta misliš?

Ostavite komentar