Čorbica sa koprivom

02/05/2015

Corbica sa koprivom-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Posle prvog maja i tone roštilja, za večeru je odlična samo čorbica.

Za nju vam je potrebno:

  • 1 pileći file
  • manja glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • nekoliko šaka koprive
  • trećinu kašičice kurkume
  • kašičica soli
  • malo bibera i mirođije
  • kašika rena

Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno seckan crni luk. Kada se “zacakli” dodati sitno iseckan beli luk, a zatim na tanke šnite iseckano pileće belo. Malo dinstati, a onda dodati soli, bibera i mirođije. Sve promešati nekoliko puta i naliti sa vodom.

U međuvremenu se spremiti za rad sa koprivom. Nije za zezanje, zna da opeče.

Za to su vam potrebne ovakve rukavice:

Foto: Bebac.com

Foto: Bebac.com

Ili jedna obična kesa.

Ako nemate rukavice, navučete kesu na ruku. Uzmete nekoliko šaka koprive i stavite u cediljku. Preko nje pustite mlaz hladne vode da se dobro opere. Pre toga zagrejete vodu u kuvalu ili šerpi i nekoliko puta je prelijete sa kipućom vodom. To u 99% slučajeva ubije njenu “vrelinu”. Da biste bili sigurni da se nećete opeći, opet navučete rukavice ili kesu, i tako poparenu koprivu isečete na trakice i ubacite u šerpu. Pustite da se krčka. Ta vrela voda će sasvim iz nje izvući opasnost.

Pred kraj kuvanja dodate trećinu kašičice kurkume. Kada servirate, u tanjir ubacite malo rena.

I to je t0.

Prijatno!

PS. Ova čorba može i za ručak i za večeru.



Ostavite komentar