Na brzinu spremljeno: Zelena salata, rukola, tuna, malo crnih maslina, preliv od limuna i maslinovog …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Posle prvog maja i tone roštilja, za večeru je odlična samo čorbica.
Za nju vam je potrebno:
- 1 pileći file
- manja glavica luka
- 1 čen belog luka
- nekoliko šaka koprive
- trećinu kašičice kurkume
- kašičica soli
- malo bibera i mirođije
- kašika rena
Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno seckan crni luk. Kada se “zacakli” dodati sitno iseckan beli luk, a zatim na tanke šnite iseckano pileće belo. Malo dinstati, a onda dodati soli, bibera i mirođije. Sve promešati nekoliko puta i naliti sa vodom.
U međuvremenu se spremiti za rad sa koprivom. Nije za zezanje, zna da opeče.
Za to su vam potrebne ovakve rukavice:
Ili jedna obična kesa.
Ako nemate rukavice, navučete kesu na ruku. Uzmete nekoliko šaka koprive i stavite u cediljku. Preko nje pustite mlaz hladne vode da se dobro opere. Pre toga zagrejete vodu u kuvalu ili šerpi i nekoliko puta je prelijete sa kipućom vodom. To u 99% slučajeva ubije njenu “vrelinu”. Da biste bili sigurni da se nećete opeći, opet navučete rukavice ili kesu, i tako poparenu koprivu isečete na trakice i ubacite u šerpu. Pustite da se krčka. Ta vrela voda će sasvim iz nje izvući opasnost.
Pred kraj kuvanja dodate trećinu kašičice kurkume. Kada servirate, u tanjir ubacite malo rena.
I to je t0.
Prijatno!
PS. Ova čorba može i za ručak i za večeru.