Čorba od skuše

29/08/2016

Corba 1 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Obožavam ribu. Nisam neki poseban stručnjak niti poznavalac riblje čorbe, ali mi se uvek sviđala ideja o tome. A iskrena da budem, ne volim da je jedem baš kad je ja ne spremam, jer me sama ideja o kuvanim glavama užasava. Čula sam od ribara da čak, u pravu riblju čorbu ide malo vode iz jezera ili reke gde se lovila.

Pošto bih volela da naučim više recepata riblje čorbe, pozivam sve koji prate naše izazove u fejsbuk grupi Hrono recepti da se prihvate ovonedeljnog izazova #ribljačorba.

Danas sam i ja skromno pokušala da improvizujem jednu, pošto sam „home alone“. I rezultat je ispao krajnje pozitivan po mene i po moj ručak. Čak sam 2 puta sipala. Ovo je ujedno i moj pokušaj da češće spremam čorbe, koje sam, otkako sam na hrono ishrani, nepravedno zapostavila.
Potrebni sastojci:

  • Dve veće skuše
  • 1 glavica crnog luka (ja sam imala domaći, baš sitan, pa sam stavila 3)
  • 4, 5 čenova belog luka
  • 2 paprike, 1 zelena, jedna crvena
  • 1 srednji patlidžan
  • 2 veća paradajza
  • struk peršuna
  • žačini (himalajska so, nana, biber, mlevena paprika, kurkuma, nekoliko listića svežeg bosiljka za dekoraciju)

Isecite glavu ribi. Rasporite je po sredini, izvadite iznutrice i središnju kost. Zatim je okrenite na poleđinu, malo zasecite kožu nožem i zatim je oljuštite. Cepkajte je na sitne komadiće pod prstima, tako ćete dodatno proveriti da li su ostale neke koščice.

U šerpu srednje veličine (od 2 litara) stavite malo maslinovog ulja, zatim ribu i zagrejte je do tihe vatre. Dok se polako prži riba, seckajte redom, prvo luk na listiće, zatim papriku i najzad patlidžan na kockice. Ja patlidžan nisam ljuštila. Ako ne volite njegov gorak ukus, ne brinite se, on će nestati tokom kuvanja. Ovaj koji sam stavila bio je prilično gorak, ali je tokom kuvanja ta gorčina isparila.

Corba 3 s

U blender stavite dva oljuštena paradajta, seckan peršun i čenove belog luka. Sačekajte da se povrće poduspari, a zatim preručite paradajz sos u šerpu koju ćete skoro do vrha naliti vodom. Kuvajte pola sata na malo jačoj temperaturi (ne skoz jakoj, otprilike trećinu kapaciteta). Pred kraj kuvanja dodajte začine. Sipajte u tanjir i ukrasite listovima svežeg bosiljka. Eto mog skromnog doprinosa za #ribljačorbaizazov u fejsbuk grupi Hrono recepti. Nadam se da će se iskusne domaćice, a i ribolovci javiti u što većem broju i podeliti s nama njihova iskustva.Ostavite komentar