Čorba od bundeve

20/10/2014

A sad, kraljica svih supa i potaža – čorba od bundeve.

Skoro savršena, ima samo jednu manu: visok glikemijski indeks. I zbog toga bundevu ne treba baš prečesto jesti. I treba biti van restrikcije.

E sad, oni koji imaju dobru kilažu i nemaju problem sa šećerom, ne treba da beže od nje, ali ne treba ni da preteruju.

Za čorbu vam treba:

  • 1 kilogram bundeve
  • Litar bujona, od povrća ili pilećeg
  • dva srednja crna luka
  • đumbir
  • čen belog luka
  • 1 decilitar belog vina
  • so, biber, čili
  • 1 pavlaka

Iseckate crni luk i stavite da se dinsta na malo ulja od hladno ceđenog suncokreta. Pred kraj dinstanja dodate beli luk i iseckan đumbir. Možete da iseckate đumbir veličine palca ili duplo više od toga, zavisi koliko ga volite. Onda dodate seckanu bundevu. Što je sitnije isečete, to će se brže skuvati.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Po originalnom receptu se doda i kašika šećera. Malo je falilo da je mahinalno ubacim, ali sam se u poslednjem trenutku udarila po prstima. Stare navike teško umiru.

Kada bundeva krene da se dinsta dodate bujon. I pustite da se kuva. Neće trebati više od dvadesetak minuta.

Kada omekša, uzmete štapni mikser i sve izblendirate. Tada vratite na vatru, dodate belo vino i začine. Pustite da se još malo krčka. Po starom receptu bi tada trebalo dodati i sok od jedne pomorandže, ali sam ga ja preskočila, iako mislim da to van restrikcije nije greška. Jednostavno sam zaboravila da je kupim.

corba-od-bundeve1

Kad bude gotovo dodate pavlaku. Ja sam za ukras dodala i smrvljene semenke od bundeve.

Prijatno!

ps. I javite kako vam se dopala ova čorba. Na nju sam baš ponosna.



1 komentar

Ostavite komentar