Sve može da se preradi da bude zdravo i ukusno. I da se lepo iskoriste bakini saveti
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Istorija čokolade kaže da su je Asteci koristili samo zagrejanu i bez trunke slatkoće, skoro uvek u tečnom stanju, ali su dodavali začine poput vanile ili čilija i veoma često kukuruz zbog gustine. Ja sam to ovog puta preskočila, ali sam zato dodala šumsko voće i biber.
Treba vam:
- 100 grama crne čokolade (ja sam koristila onu od 75% kakaoa)
- 70 grama putera
- 100 grama šumskog voća (zaleđenog)
- 15 kapi stevije
- 1/3 kašičice šarenog bibera
Prvo sam izvadila šumsko voće i ostavila ga da se otopi. Zatim sam ga samlela u blenderu. Na laganoj vatri sam otopila puter sa čokoladom, a onda u smesu ubacila kašu od voća i steviju. Na kraju sam dodala sveže samleven šereni biber (crni, crveni i beli). Jako je bitno da bude tek samleven da ne bi izgubio ukus i miris.
Sve sam dobro promešala i sipala u silikonske kalupe.
Ova čokoladna srca su najukusnija bila u polučvrstom stanju, par sati posle sipanja. Mada nisu loša ni danas, ovako tek izvađena iz frižidera ;).
Sledeći put dodajem i čili, vredi eksperimentisati.
Koliko otprilike da stavim agavinog sirupa, umesto stevije?
Za ovo uopšte ne mora puno. Može jedna kašika