Čokoladni kolač sa malinama

02/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada sam shvatila da zaostajem u Slatkom kutku i da su me gosti kuvari davno prešišali sa receptima i idejama, odlučila sam da se bacim na posao. Nikako ne volim da budem među poslednjima, valjda je za to zaslužan bandoglavi ovan u mom podznaku (ne verujem u astrologiju, ali je lepo imati dežurnog krivca 😉 ).

Konsultovala sam se sa iskusnim kuvaricama u Fejsbuk grupi Domaćice, našla jednostavan recept za tortu, pošto svi znamo da nisam neki talenat za slatko, i krenula u produkciju.

Prvi deo posla nije obećavao, neke je čak podsetio na minuli rad naših pasa:

Torta sa malinama10 SAJT

Ali je zato sam finiš obećavao:

Torta sa malinama1 SAJT

Međutim, onda javio problem sa nazivom. Po mišljenju moje drugarice i eksperta za torte, priloženo sa slike nikada ne bi nazvala tortom, i da bi na njenoj skali dobila jako niske ocene, ali bi moglo da prođe kao pita ili tart. A pošto tart po definiciji znači otvoreno testo sa voćnim punjenjem, što ovo nije, meni je ostalo samo da ga nazovem – trt. Ali nisam bila sigurna kako bi voćni trt bio prihvaćen, pa sam izabrala ime kojem niko ne može da nađe manu.

Čokoladni kolač sa malinama

Treba vam:

  • 3 jaja
  • 9 kašika sirupa od agave
  • 1 vanilin štapić
  • 170 grama otopljenog putera
  • 240 grama otopljene čokolade od 70% kakaoa
  • 200 grama malina, odmrznutih i oceđenih
  • šaka ili dve različitog voća za dekoraciju
  • slatka pavlaka (mlečna, bez dodatog šećera)

Puter i čokoladu otopimo odvojeno i ostavimo da se hlade. Jaja se umute sa agavinim sirupom i vanilom, što je penastije moguće bez šećera.

Torta sa malinama9 SAJT

Onda se u tu smesu doda otopljen i prohlađen puter, dobro se sjedini, a zatim doda i čokolada. Maline se polako umešaju i sve se prebaci u kalup za torte obložen pek papirom.

Torta sa malinama8 SAJT

Peče se oko 30 minuta na 170 do 180 stepeni.

Dok se bude pekao, trt ili kolač će jako nadoći, ali kako se bude hladio tako će postajati tanji. Ako želite viši kolač, stavite ga u manji sud. Ovaj u kojem sam ga ja pekla ima prečnik oko 26 santimetara.

Ostavila sam ga da se lepo prohladi, posula kakaom i voćem, a za one koji vole šlag uz čokoladu umutila sam slatku pavlaku sa stevijom. Koristila sam tečnu steviju i trebalo mi je desetak kapi. Bolje počnite sa manjom količinom pa dodajte po potrebi.

Torta sa malinama2 SAJT

U originalnom receptu koji je postavila Jasminka Seka Prnjavorac Kadrispahić ide 120 grama šećera i 1 kesica vanilin šećera. 

 

 

 4 komentara

Ostavite komentar