Danas samo tri reči: maline, čokolada, puter. Rastopite …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Mnogo volim čokoladni banana bread. Otkako sam na hrono ishrani, trudim se, kad već imam užinu, da to ne bude bilo šta. Kada me mrzi da nešto spremam, onda to bude banana ili crna čokolada, a ovim receptom sam spojila oba ta slatka zadovoljstva. Osim toga, ovaj kolač je veoma lak za pripremu, tako da ga preporučujem svima, a posebno početnicima. Za ovu priliku sam rešila da iskoristim mleveni rogač, koji sam nedavno kupila u DM-u i verujte mi da ne može da se uporedi sa onim dosta jefinijim, koji može da se nađe u prodavnicama zdrave hrane.
Ukoliko nemate rogač, slobodno stavite kakao, koji i ide u originalni čokoladni banana hleb. Umesto kokosovog šećera, možete da stavite steviju, ali onda vam je neophodan ekstrat vanile da ’zamiriše’. I da znate da kokosov šećer treba koristti baš retko, onda kada imate baš stabilnu težinu. U radnjama zdrave hrane možete da kupite štapić vanile. Ostali sastojci su nezamenjivi. I da, nemojte da vas zavara sam naziv hleb, koji se koristi isključivo zbog oblika. Ovo je klasičan slatkiš – jedite ga isključivo u vreme užine.
Sastojci:
- 60 grama pečenih lešnika,
- 230 grama speltinog mekog brašna,
- 30 grama rogača ili kakaoa,
- 4 kašike kokosovog šećera,
- 1 prašak za pecivo,
- ¼ kašičice sode bikarbone,
- prstohvat soli,
- 2 jaja,
- 100 grama maslaca,
- 450 grama oljuštenih banana (to vam je otprilike 800 grama celih),
- 100 grama crne čokolade sa visokim procentom kakaoa.
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. Iseckati lešnike pa ih lagano propeći na tiganju bez masnoće. U jednu posudu sjediniti suve sastojke (brašno, rogač, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu).
Speltino meko brašno je manje rastresito od pšeničnog, tako da ga je poželjno prosejati pre upotrebe. U drugu posudu izgnječiti banane, pa izmešati sa jajima i maslacem (zagrejanim na sobnoj temperaturi i iseckanim na komadiće), preručiti suve sastojke, kao i lešnike i komadiće čokolade i sve sjediniti.
Podmazati kalup za pečenje hleba maslacem ili kokosovim uljem i prebaciti smesu unutra. Peći oko 60 minuta i proveriti nožem probodenim kroz sredinu da li je pečeno. Odozgo će hleb malo ’pući’, ali to nije problem kao kod pravog hleba, jer je ovaj kolač mekan, tako da se neće kruniti prilikom pažljivog sečenja.
Pečeni hleb ostaviti još desetak minuta u kalupu, da se prohladi, zatim ga izvaditi i ostaviti da se sasvim ohladi, pa tek zatim seći.
kada sme da se jede ovaj slatki kolac s obzirom da slatko smemo izmedju 4-6 sati popodne da jedemo, ima brasna, a ujutru ne sme slatko? 🙂
Ovaj kolač se jede za užinu.
Ja sam kupila steviju i pisalo je da nije za decu,sta mislite zasto? Pa ako napravim kolac pa deca ne mogu da jedu malo mi je bezveze
Na mojoj kutiji nije stajalo takvo upozorenje. Ali sam generalno skeptična prema steviji i koristim je jako retko kao u bilo koji drugi zaslađivač. Jednostavno gledam da ne jedem često slatko. Sveže voće i crna čokolada su generalno najbolji izbor.
Moze li se kokosov secer zamenit istom kolicinom fruktoze?