Fantastičan, osvežavajuć slatkiš
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je bio prvi hrono čokoladni kolač koji sam napravila. Od zaslađivača sam stavila frktozu, jer nisam znala šta bi drugo. Nju generalno ne volim da koristim iz dva razloga: nije zdrava uopšte, iako nema uticaja na panreas i insulin, i zato što ima neki metalan ukus.
Ali eto, htela sam da eksperimentišem. Osnova je skoro ista kao i za čokoladnu tortu koju sam već postavljala.
Za biskvit vam je potrebno:
3 kiselog mleka (3×180 g),
300 grama speltinog brašna
200 grama fruktoze
120 militara ulja,
25 grama kakaoa,
2 kašičice sode bikarbone,
maslac za premazivanje lima
Za glazuru:
150 grama maslaca,
150 grama čokolade za kuvanje,
100 grama fruktoze
100 grama slatke pavlake
Kolač sam sekla čim sam ga zalila čokoladom, jer sam mislila da će biti lepši topao, dok čokolada još curi. Ali sam se prevarila. Jeste on bio lep i tako, ali je bio bolji što je duže stajao. Sledeće veče, onako hladan iz frižidera, je bio najbolji 😉 .
To mi nesto mnogo uh ili se varam?
Jeste. Zato ovakve kolače jedemo retko
Koliko dugo ste ga pekli?
Ne dugo, oko 20 minuta do pola sata. Uradite čačkalica test. Ako se mnogo lepi, ostavite još malo u rerni
Zasto se za zasladjivanje kolaca ne koristi med?
Med se ne preporučuje u hrono, kažu nutricionisti da ga ne varimo. Ali ja ga ponekad stavim u slatkiše.
Koja slatka pavlaka moze da se koristi?
Nijedna već zaslađena. Kupite pavlaku koja je za mućenje šlaga. Možete na pijaci a ima čak i u marketima. To je ona punomasna pavlaka sa minimum 36% mlečne masti
A šta preporučujete da se koristi, u ovom receptu, umesto fruktoze?
Imam na raspolaganju agava sirup i steviju za kolače ali ne znam kolika bi količina trebala da se stavi…
Meni je agava ukusnija iako je stevija zdravija. Možete da stavite dve kašike za početak.
Koju čokoladu za kuvanje ste koristili? Pretpostavljam da je ona sa 70% kakaa, ali bolje da pitam.
Da, sa 70% kakaoa.