Čitajući ovih dana šta ljudi spremaju za Božić, naišla sam na jelo ne toliko čudne sadržine, koliko čudnog naziva. Zovu ga ćeškek, ćeške, ćešket ili keške.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovaj recept sam “ukrala” iz Fejsbuk grupe LCHF sljedbenici 🙂. Nismo na istom režimu ishrane, ali je jako sličan. Oni ne unose žitarice, uopšte, sa čime se ja ne slažem, ali se sa njima razumem po svakom drugom pitanju. Posebno kada su u pitanju slatkiši 🙂 Imaju fenomenalne ideje kako napraviti nešto preukusno bez trunke brašna.
Osnovni recept sam malo prilagodila, jer je išlo previše kokosa za moj ukus, pa mi je bilo prejako. Prvi put sam ga pravila za Novu godinu, dok sam boravila van beograda, pa sam u skladu sa tim i topila čokoladu: na pećki :).
Za ove kolačiće vam treba:
- 130 grama čokolade sa 70% kakaoa
- 50 grama kokosovog brašna (ljuspice)
- 3 manje supene kašike sirupa od agave
- 4 prepune kašičice putera
- 1 slatka pavlaka (250 militara)
Kad kažem slatka pavlaka, mislim na mlečnu pavlaku (nikako biljnu) koja se koristi za kolače (a ponekad i za slana jela) u kojoj NEMA dodatog šećera.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Pavlaku sam zagrejala, ne da se kuva, već da ne bude hladna iz frižidera. U nju sam ubacila kokos i ostavila da nabubri.
Čokoladu sam otopila sa puterom, u nju dodala kokos koji je upio pavlaku i u sve umešala sirup od agave.
Kašikom sam punila silikonske kalupe u obliku srca (nisam imala drugi), poravnala smesu i stavila je u frižider da se hladi.
Ništa prostije. Savršen recept čak i za one koji nikad nisu ušli u kuhinju.
Originalan recept je glasio ovako: “100 g tamne čokolade sa 70% kakaa, 2 žlice maslaca i 2 žlice kokosovog ulja rastopiti na pari. Dodati 100 g ribanog kokosa, dobro promiješati i izliti u silikonske kalupe. Ostaviti u hladnjak da se stisnu, ili ako vam se žuri, u zamrzivač.”
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Postavila ga je žena koja je na LCHF režimu, a autor recepta je Anita Šupe, autorka knjige “Istine i laži o hrani”.
kazu kuhari da je cokoladni kolac jos ukusniji ako mu se doda vanila. 🙂 ja potvrdjujem. taman ovaj recept je fantastican za izmisljotine, na primer moze da se doda djumbir ili chilli ili biber ili lavanda ili nesto deseto 🙂 saljem fotku za vikend sa raznim ododacima 🙂
Jedva čekam 🙂
Odlični! Kažem iz iskustva 🙂
ovo je naravno za van restrikcije?
Da, slatkiši samo van restrikcije
A gdje da nadjem tu slatku pavlaku, mlijecnu? Ja znam za kiselu i onu za kolace, tetrapak
To je ta za kolače, samo je bitno da ne bude neka biljna zamena. Ili zašećerena.
Moze li tecna stevija umjesto sirupa od agave?
Može, ali da znate da se ona mnogo manje stavlja
da li moze med?
Može. Nutricionisti ga ne preporučuju jer ga naše telo problematično vari. Ali opet ja mislim da je zdraviji od mnogo čega što se može nađi na tržištu. Ali to je samo moje mišljenje
Koliko je potrebno ostaviti kokos potopljen u slatkoj pavlaci?
To zavisi da li hoćete da se skroz natopi ili da ipak malo osetite strukturu dok grickate. Pola sata do sat vremena.
Super su ispale cokoladice! Jedino sto se brzo tope…mi ih drzimo u zamrzivacu…
Meni nisu stigle da se otope, nestale su 🙂
Sta mozemo da koristimo umesto SIRUPA OD AGAVE?Posto ne verujem da je bas jeftinma ni ne zna gde ga ima? Pooooz
Steviju. Ali ni ona nije jeftina.
Da li moze da se koristi secer od kokosovog cveta?
Kokosov šećer je šećer kao i svaki drugi. Mogao bi da se koristi samo ako imate super liniju i to samo ponekad.