Čišćenje frižidera: Bućkuriš od starog hleba

18/04/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Nikad nisam važila za umerenu, štedljivu, dobro ogranizovanu osobu. Barem kada je privatan život u pitanju, posao je nešto drugo. I u prošlosti sam bacala tolike količine hrane da sam mogla da nahranim čitavo malo selo.

Odem u prodavnicu i na pijacu, nakupujem sve što mi duša u tom trenutku ište…. i više od polovine završi u kanti za smeće. Ustaneš ujutru, odeš na posao, vratiš se s posla u ponoć i legneš. Naravno, jeo si na poslu, šta si stigao, a hrana u frižideru propada.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Poslednjih godina sam se već zainatila da to neću više raditi. Desi se, neću da lažem. Tu i tamo gurnem nešto u ćošak frižidera i previdim. Bile su tu i neke fantastične stvari. Na kraju, kada je sve otišlo dođavola, shvatiš šta si propustio da pojedeš, malo ti se plače, ali šta sad….

Pa tako vuče nema velikih kupovina, osim ako ne spremam novi kuvar. Ili ne očekujem društvo na doručku, ručku ili večeri.

I svake nedelje pospremim sitnice. Nešto završi u svakom obroku. Uvek se tu nađe neka polovina luka, paprike, par maslina, malo sira, pola konzerve paradajz sosa…. Hleb, naravno. Taman da vam smeta, bodu oči te sitnice i da moraju negde da se ubace što pre.

I onda pravim iznenađenje u tiganju. Trpaj dok sve ne potrošiš.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

Ovog puta je u tiganj uskočilo: tri manja parčeta hleba, jedno jaje, nekoliko maslina, malo kapara, dva do tri listića gaude (nisam u restrikciji pa mešam mlečno i jaja), seckani vlašac koji gajim na terasi i polovina manjeg crnog luka. A možda i još nešto, možda sam zaboravila. O da, parče putera.

Hleb iseckate na kockice. U tiganju zagrejete puter, dodate prvo luk koji ste iseckali na najtanja moguća rebarca, pa zatim dodajte kockice hleba da se fino zareše. Kada luk lepo omekša, a hleb postane fino rumen i hrskav, ubacite jaje, pa sve promešajte. Zatim dodajte sve ostalo što se pronašli u frižideru. Sitno ili krupno seckano. I to je to. Odličan doručak. Em ste očistili frižider, em ste napravili jedno jednostavno jelo koje će uvek biti drugačijeg ukusa. Jer će biti drugačijih zostataka u frižideru i oko njega.

Prijatno!

A kako još možete da iskoristite stari hleb:

Pita od jaja i starog hleba

Prepečen hleb s belim lukom

Reciklaža starog hleba

Kajgana sa starim hlebom

Mafini od starog hleba

Jaje u hlebu

Pizza iz šerpice

Začinjene hrono prženice

Proja od starog peciva

 Ostavite komentar