Činija iznenađenja

18/10/2015

Heljda sa jajima s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada spremam žitarice, a to radim barem jednom nedeljno, doručak zovem – činija puna iznenađenja. Zato što u nju stavim to što sam skuvala (heljda, proso, ječam….) i onda dodajem redom šta mi dođe pod ruku. Ovakve činije su jako dobre kada dođe vreme za čišćenje frižidera. Nekada su bogate, nekada siromašne.

Ovog puta sam kuvala heljdu. Kao i uvek, prethodnu noć sam je oprala i potopila u vodu. Žitarice pre kuvanja potapamo da bismo eliminisali fitinsku kiselinu, a kako je heljda prepuna nje, ovo je obavezna stavka.

Sledeće jutro sam je ocedila od te vode i nalila novu, na jednu šoljicu heljde, stavim dve šoljice vode. Malo sam sve posolila i pustila da provri. Posle dva, tri “ključa”, šerpu sam poklopila i sklonila sa ringle. U isto vreme kada sam stavila heljdu, na drugoj ringli sam skuvala jaje.

Uvek se stavi u hladnu vodu, koja se postepeno greje. Kako uglavnom doručkujem sama, jaja kuvam u džezvi za kafu. Od trenutka kada provri jaje treba kuvati maksimalno dva minuta, da ne bi bilo previše tvrdo, ja volim kada su jaja rovita. Kada spremam poširana ili jaja na oko, onda volim da se žumance sktoz razliva. Kada ih kuvam, volim da budu samo malo tečna. Da jaje ne bi nastavilo da se kuva i po sklanjanju sa ringle, odmah ga treba ohladiti ledenom vodom.

Uzela sam činiju, sipala skuvanu heljdu, posula okolo rukolu, čeri paradajz, stavila jaja, malo fete (ja nisam u restrikciji pa mešam jaja i mlečne proizvode) i semenke bundeve.

I voila! Odličan doručak.

 4 komentara

  1. Netko bi jos mogao pomisliti da Vi doista znate sto radite i da to sto nudite je doista zdrava ishrana. Jedina zdrava ishrana je VEGANSTVO, odnosno, ishrana potpuno sirovom hranom, termički nedirnutom. Sve ostalo je podilaženje slabim karakterima i građenje potrošaća za budučnost – isto ono što radi i zvanična “Industrija zdravlja”, Farmako-mafija.
    Ne zaluđujte sebe i sve ostale suviše slabog karaktera da se opredijele za istinsko ZDRAVLJE:

  2. Bio sam otsutan preko vikenda, pa zaboravih da sam napisao da neću više… Oprostite ponelo me… Uvijek me ponese ljudska glupost a posebno kad netko pokušava da poturi nešto kao činjenicu a to nije ništa drugo do ljudska glupost a još češće, pokvarenost….

  3. Zeljko smatram da nema potrebe da bilo cije sklonosti ka ishrani nazivati glupostima, time samo pokazujete svoju ogranicenost. Slazem se da je raw ishrana veoma zdrava, ali samo u slucaju da se radi o POTPUNO ORGANSKIM PROIZVODIMA. Izvinite, ali ne mogu da verujem da je nesto 100% zdravo ako dolazi iz zemlje tretirane pesticidima, ili (ako je u pitanju nasa, srpska zemlja) bombardovane ne tako davne ko-zna-cime. Vi se drzite onoga u sta Vi verujete i hranite onako kako mislite da treba i ne napadajte neistomisljenike. Pozdrav

Ostavite komentar