Cimet – začin, lek, šteta

25/07/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada neko kaže cimet, na šta prvo pomislite? Na bakinu pitu s jabukama? Na toplu šolju kakaoa? Na rolnice? Na keks, štrudlu?

Ja uvek zamislim sočnu pitu s jabukama, možda malo oraha, ali ne obavezno, žutim kremom i neko tanko testo. Niko mi nije takvu pitu napravio ali ja zamišljam da najbolja pita na svetu treba tako da izgleda. Ili pomislim na mamine jabuke u šlafroku. Uvek su imale i malo cimeta. Ali se setim i moje svinjetine s ovim začinom jer on jako dobro ide i uz slatko i uz slano.

I verovatno je jedan od najstarijih začina koji ovaj svet poznaje. Koristi se hiljadama godina, i to na najneobičnije načine. Egipćani su ga koristili za balzamovanje, u Starom zavetu se pominje kako deo ulja za pomazanje, dok ga je rimski car Neron spalio u velikim količinama na sahrani svoje žene. Da, isti onaj Neron koji je spalio i Rim.

U prvom veku cimet je vredeo 15 puta više nego srebro. S njim su trgovali, zbog njega su ratovali.

Razlika između cimeta i kasije

Poreklo vuče sa Šri Lanke, odnosno Cejlona, ali slična biljka raste na mnogim drugim mestima. Samo se u vreme ratovanja i oduzmanja teritorija zbog cimeta to nije znalo.

Otuda postoje i dve vrste cimeta, odnosno postoji pravi cimet i kasija, takozvani kineski cimet. I ako birate, kupujte cejlonski za koji se kaže da je pravi cimet. Ne samo što je “original”, boljih aroma, već za kasiju postoje tvrdnje da može biti i toksična ako se unese u većim količinama. Posebno pogubna za jetru. Na žalost, nigde na pakovanju neće pisati kasija, ali se u deklaraciji može videti odakle dolazi i eventualno latinski naziv.

Ovaj začin, pravi cimet, oduvek se koristio i u medicinske svrhe. Čak i današnja nauka potvrđuje da se u njegovom uljanom delu nalazi sastojak koji pozitivno uziče na zdravlje. Pun je antioksidanata i, po nekim studijama, “za dužinu” bije i beli luk i origano. Takođe se smatra da deluje pritivupalno u organizmu.

Pozitivno utiče na loš holesterol, odnosno na njegovo smanjenje, dok nema nikakvog efekta na dobar holesterol. Pomaže onima koji se bore sa dijabetesom i srčanim oboljenjima. U studijama sa životinjama se pokazalo da može i da smanji srčani pritisak.

Cimet i insulinska rezistencija

I, verovatno ono što nas najviše interesuje, cimet ima uticaja na insulin, jedan od najmoćnijih hormona u našem organizmu koji je odgovoran za transport šećera kroz naš organizam i metabolizam. Postoje medicinska istraživanja koja tvrde da cimet može da igra ulogu u borbi sa insulinskom rezistencijom, jednom od pošasti našeg doba.

Insulin je prirodni hormon koji proizvodi pankreas, žlezdani organ iza želuca. Pomaže da ćelije tela metabolišu glukozu pa se može koristiti za energiju. Ako imate otpornost, tj. rezistenciju na insulin, vaše telo proizvodi dovoljno insulina, ali se on ne može efikasno koristiti. Umesto da se apsorbuje u ćelijama, glukoza se nakuplja u krvi.

Kada su ćelije rezistentne (otporne) na insulin, pankreas je pod pritiskom da se proizvede više hormona insulina. Insulinska rezistencija povećava rizik za nastanak dijabetesa tipa 2. Takođe povećava verovatnoću da obolite od predijabetesa. Ovaj uslov znači da je vaš nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali ne dovoljno visok da se smatra dijabetesom.

Prema tim istraživanjima, cimet može da utiče na osetljivost insulina. Pored toga, ovaj začin ima sposobnost i da smanji količinu glukoze u krvi nakon nekog obroka. To radi tako što utiče na određene enzime pri razlaganju ugljenih hidrata. I, da biste učinili dobro delo svom telu, navodno su potrebne 2 kašičice cimeta dnevno.

Pored borbe protiv šećerne bolesti, cimet se spominje kao pomoć i kod neurodegerativnih obojenja kakva je Alchajmerova ili Parkisonova  bolest.

I dok su ga Grci koristili za lečenje upaljenih creva, danas se veruje da može da pomogne prilikom upale respiratornih organa, dok je ostalo pod “moguće”.

U mnogim tekstovima piše da je dobar i za mršavljenje, ali ja takvu tezu sa linkom ka istraživanju sada nisam našla. No, neće sigurno da odmogne.

Bez obzira da li ga uzimate jer je zdrav ili samo zato što stvarima daje prelep miris i ukus, gledajte da ga kupujete u štapićima pa sami rendajte. Mleven cimet ima ograničen rok a i nikada ne znate šta je sve unutra. I bacite pogled iz koje zemlje dolazi i da li se negde spominje Cinnamomum cassia.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar