Čik pogodite od čega je “hleb” zelen

14/02/2019

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Zapravo, zelena boja ovog hleba je posledica prirodne reakcije hlorofilne kiseline i sode bikarbone. Prisustvo hlorofila uglavnom vezujemo za nadzemna stabla i lisće biljaka ali ima više vrsta hlorofila,takodje ga poseduju i neke alge…ne! Nema u hlebu ni kopriva,ni spanaća,ni algi.

Skoro 50 odgovora i samo 2 tačna:

Možda je manje poznato da suncokret ima hlorofil i u semenu. Eto,to je sva folozofija. U reakciji sa sodom seme suncokreta daje taj efekat,odnosno pecivo dobija zelenu boju kad se ohladi.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

Kad sam odlučila da vidim radi li to, čitala sam iskustva po netu i došla do informacije da im peciva uopste nisu odmah bila zelena nego tek posle nekog vremena držanja u frižideru, a kad se ohladi na sobnoj bude nešto žuto-zelenkasto. Ovo vam pišem ako vam se slučajno to desi. Moj nije ni video frižider. Bio je zelen na sobnoj temperaturi. A ne verujem da mi je u stanu baš “frižider ” 🙄 ili su oni u nekoj Africi čekali to “zelenjenje”.

Green, glutengree, dairyfree, yeastfree, bakingpowderfree, chrono, keto, paleo…šta god oš lebac

Eto, pošto utvrdismo da ne morate ni po koprive, ni po spanać ni po žabe, da zaključimo:

  • 250 gr suncokretovog putera (ukoliko imate dobar blender pravite ga sami ali ona jedna teglica ima tačno 250gr samo gledajte da je to jedini sastojak da ne reklamiram proizvođače sad)
  • 4 jaja
  • Kašika limunovog soka
  • Kašičica sode bikarbone
  • Kašičica soli (ovo je opciono i proizvoljno)

I da, nema brašna.


Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite jaja, so i puter mikserom ili, ako ste bolje večerali, rukom. Kad se dobro sjedini dodajte sodu i limun i dobro mešate. Sipajte smesu u podmazan ili papirom obložen kalup za hleb. Kad sipate neće imati nikakvu visinu ali neka vas ne brine to, porašće.

Pecite 30 do 40 minuta. Nemojte prvih pola sata otvarati rernu. Neka se ohladi skroz pre sečenja,ne morate ga uvijati. Preukusan je. Sledeće jutro sam ga tostirala. E to je već ludilo! Obećavam. Ajde žabice,samo se nešto ljutite, jeeedite bolje!

Bye bye!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar