Cepana salata

25/12/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Da me neko pita šta najviše volim u hrani i u opštem činu konzumaciji hrane izdvojila bih dve stvari. Volim da jedem prstima, iako imam opsesivnu potrebu da posle svakog zalogaja obrišem te prste pa ih zaprljam ponovo i tako u krug. I volim da umačem (sada će svi da se odmah sete rečenice iz onog tužnog crtanog filma “umoči ću”).

Sve što ima veze sa sosevim i nečim mekanim mi je broj jedan. Mrzim škembiće, ne želim da ih jedem, ali se sećam da sam tati uvek krala sos. On je bio malo veći gurman od mene pa je rado uživao u crevcima, bubrezima, mozgu i svemu što ja ne jedem. Pa i u škembićima. Nekada je u Beogradu bilo nekoliko kafana koje su to zaista znale da spremaju, sada više ne znam ni za jednu. Tata bi naručio gurmanske škembiće, to su oni koji se zapeku sa sirom na kraju. On bi “cepao” škembiće, a ja kidala parče po parče hleba i umakala u onaj sos. Mislim da nikad ne bi ostala ni kašika za njega.

Isto tako volim i salate koje su dobre za umakanje ili mazanje na hleb. I ova cepana je takva.

Pogledajte šta smo sve spremili, pored cepane salate:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2380122408766136/

 

Sastav nije toliko bitan, količine još manje, jer svako može da stavi šta želi. Ali bi povrće trebalo da bude takvo da može da se pocepa viljuškom.

Za ovu salatu vam je potrebno:

  • 2 manja plava patlidžana
  • 2 manje pečene paprike
  • 1 pečen beli luk
  • Feta sir
  • Maslinovo ulje
  • Svež peršun
  • Začini po želji

Plavi patlidžan operite i izbušite vilkjuškom pa stavite u pleh u kojem je već pek papir. Manje pranja posle. Glavicu belog luka uvijte u foliju pa ubacite pored.

Luk možete i da presečete na pola, onako neoljušten, pa te presečen krugove malo umrljate u ulje i začine i tako ispečete. Ali je meni lepši kada se ispeče ovako ucelo.

Pecite na 210 stepeni dok ne omekšaju. Luk će biti prvi gotov, pipnite ga tako da se ne ispečete. Ako je već postao mekan, spreman je za vađenje iz rerne.

Kada se patlidžan ohladi, rastvorite ga, izbacite semenke ako ih je puno i onda viljuškom cepajte sredinu. kora vam nije potrebna ali ako nešto malo upadne u salatu, ništa strašno. Isto oradite i sa paprikom, odstranite peteljku, bacite seme i cepajte. Naravno, pre toga je očistite od ispečene kore.

Sve stavite u činiju i iscedite luk iz ljuske, biće kao pasta. I stavite ga koliko želite, tokom pečenja će izgubiti onaj njegov jak ukus i miris. Izmrvite fetu, sve pomešajte, zalijte uljem i pospite peršunom. Ko voli kiselkasto, može da doda malo limunovog soka. Uzmite dobar hleb i dobro zamažite po činiji.

Prijatno!

Šta smo još napravili:

Đavolja jaja

Pita sa kinoom, prazilukom i pečurkamaOstavite komentar