Odličan ručak
Kuva i piše:
Milena Milićević
Čatni od voća i povrća pre hrono ishrane bio mi je omiljen. Onda sam istraživala razne hrono varijacije i do sada isprobala bar tri kojima se ne baš tako često, ali vraćam s vremena na vreme.
Omiljeni do ovog od paradajza bio mi je čatni od nane, koji smo pravile pre nekih godinu dana, kada nam je indijska kuhinja bila inspiracija. Ipak ovaj čatni od paradajza je bogatstvo ukusa i aroma. Ne morate puno da se bakćete oko njega, sem da u sat vremena, nekoliko puta ga promešate.
Za čatni od paradajza potrebno vam je:
- 4 – 5 većih paradajza ( svež, iz konzerve ili samlevenih)
- 1 ljuta crvena papričica
- 1 žuta ili narandžasta paprika
- 1 pečena paprika ( opciono)
- 4-5 sušenih paradajza
- 1 crveni luk
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica crvene slatke paprika
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica kurkume
- ½ kašičice kumina
- 2 karanfilića
- 5-6 zrna bibera
- 2 lovorova lista
- 3 – 4 kašike balzamiko sirćeta
- puter
Za početak ovaj čatni možete da spremate i na maslinovom ulju, ali ja iskreno mislim da mu prženje na puteru takođe daje dodatni šmek. Priprema je na srednjoj vatri od početka. Prvo propržite crveni luk. zatim dodajte beli luk. Redom seckanu ljutu papričicu, pa slatku, pa pečenu i iseckani sušeni paradajz.
Pročitajte još:
Hrono Indija: Parata, čatni od nane i raita
Sada slede začini, koje takođe treba propržiti sa ovim povrćem da bi im se dodatno razvile arome. Zatim dodajte isečeni sveži paradajz ili paradajz iz konzerve. Ja sam koristila paradajz koji sam prošle godine samo samlela i spakovala u plastične činijice i zamrzla. Pustite da se krčka na srednjoj vatri, ne sme da vri jako. Dodajte balzamiko sirće, prvo tri kašike, pa probajte posle par minuta, ako treba još malo arome, dodajte još jednu. Balzamiko takođe u ovom receptu menja šećer, koji je neizostavni deo svakog čatnija. Pustite da se krčka oko sat vremena. Povremeno samo promešajte. Kada varjača prolazi kroz čatni, tako da takoreći ostaje trag varjače, gotov je. Probajte i procenite da li treba još soli. Sipajte ga u teglu i kada se prohladi može u frižider. Možete ga čuvati nedelju dana sigurno. Ako toliko “potraje”.
Pikantan je, aromatičan i ljutkast. Baš zato je kao stvoren za blage vege burgere (za koje uskoro stiže recept). Ali sjajno će se složiti i uz neki ručak. Ili za ljubitelje ljutog na hlebu na kome je samo malo putera.
Znam ko je baš uživao u nedelju. Verujem da ćete i vi. Prijatno!
Pogledajte Pidžama party:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258957854418976/