Caciki (tzatziki) i pogačice sa čvarcima

16/06/2016

Pogacice 1 s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Posle svakakvog isprobavanja, suzdržavanja, restrikcionih mera, shvatila sam da je meni mnogo lakše da idem u teretanu i vežbam nego da ne jedem mlečne proizvode. I tačka.

Mlečni proizvodi većinu ljudi jako goje. Ne verujem da sam taj slučaj jer sam jednom izdržala celih 25 dana bez mlečnog i nisam primetila neku veću razilku, ni na vagi ni u obimima. Ali sigurno imaju uticaj i na moj šlauf. Pa sam pritiv šlaufa odlučila da se borim vežbanjem, a ne uskraćivanjem hrane koju obožavam. Očigledno nemam nikakav problem sa laktozom pa ne vidim zašto bih maltretirala sebe. Posebno ujutru za doručak. Ne jedem mlečno svaki dan, ali ni ne bežemim od njega.

I u skladu sa mojom novom odlukom, i ovog jutra kozje kiselo mleko. Jače je nego kravlje, gušće, mirišljavije…. Ali ga nisam jela samog za sebe, već sam napravila caciki.

Caciki (tzatziki) je tradicionalni grčki sos koji se dobija mešanjem gustog jogurta, obično od ovčijeg ili kozjeg mleka, sa krastavcem, belim lukom, solju, maslinovim uljem i vinskim sirćetom. Ponekad ubacuju i mirođiju. Ja sam preskočila sirće i ubacila sve ostalo. Grci ovaj sos obično služe uz meso, a ja sam ga jela uz pogačice sa čvarcima.

Lagana kategorija:

Pogacice 4 s

Poluteška kategorija:

Pogacice 2 s

Teška kategorija:

Pogacice 5 s

A šta ide bolje uz pogačice sa čvarcima nego još malo čvaraka!

Pogacice 8 sPrijatno!

PS. Ove pogačice inače spadaju u komplikovano jelo jer u njima ima i jaja i kiselog mleka, pa u restrikciji treba biti oprezan.2 komentara

Ostavite komentar