Burito batak

26/08/2016

Burito batak 5 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ove nedelje je u grupi Hrono recepti batak izazov (#volimbatak). Kada mi je Ana rekla da to planira u sebi sam okrenula oči. Zašto? Ne zato što ne volim batake. Nego zato što su po meni izuzetno teški za pripremu iz dva razloga. Prvi je zato što je umetnost (po meni) pripremiti ih a da ne budu živi oko koske. A drugi je zato što se obično začini samo spoljašnji deo – kožica – koju ja ne volim i kada je otklonim – nema više začina.

S obzirom na to da nisam parti brejker upustila sam se u ovaj izazov, i njime sam ujedno pokušala da rešim ova dva problema. Gotove batake možete pripremiti uz bilo koje povrće, a ja sam se ovaj put opredelila za blanširani kelj i presnu šargarepu, povrće koje mislim da se nedovoljno nalazi na našim hrono tanjirima.

Za batake vam je potrebno:

  • 4 srednja bataka
  • 4 kašike maslinovog ulja (plus 3 za prženje)
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica nane
  • 1 kašičica himalajske soli
  • 1 kašičica kurkume.

Odvojite batake od kožice i stavite ih da se kuvaju 25 minuta. Nakon toga pripremite marinadu od začina, senfa i maslinovog ulja i uvaljajte batake u nju.

Burito batak 2 s

Pržite na tihoj vatri u malo maslinovog ulja, otprilike 25 minuta.

Od povrća vam je potrebno:

  • 12 listova kelja
  • 3 šargarepe

Izblanširajte listove kelja u vreloj slanoj vodi. Ja sam stavljala po 3 lista i svaki kuvala po 5 minuta, da bi ostali lepi (i prepoznatljivi). Šargarepu očistite i narendajte.

Servirajte u svaki tanjir po 3 lista kelja, zatim gotov batak uvaljajte u narendanu šargarepu, pa ga stavite preko listova kelja. Za ljubitelje ljutog, možete posuti tucanom paprikom ovaj lažni burito.

Burito batak 3

PS: Piletina se po bontonu jede prstima, a i ceo ovaj obrok. Tako da, savetujem vam da unapred pripremite salvete.

Burito batak 6 s



Ostavite komentar