Burek od heljdinih kora

18/07/2015

Burek 3 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za burek vam je potrebno:

  • 500 grama heljdinih ili speltinih kora
  • 350 grama sira
  • 250 militara mlake vode
  • 50 militara ulja
  • kašičica soli

Tepsiju dobro podmazati uljem ili mašću. Slagati tri – četiri kore tako da polovinama pokriju dno, a drugim polovinama ostanu van tepsije. Njima se na kraju ”zatvara” burek. Prilikom slaganja, malo između, poprskati kore vodom u koju ste rastvorili kašičicu soli i mazati uljem.

Vodu i ulje ne mešam, već odvojeno četkicom mažem ulje, a kašikom posipam vodu. Kad se napravi podloga od kora, iscepkati dve-tri kore i tako cepkane ih mackati uljem i posipati vodom i bacati preko podloge od celih kora. Sve treba dobro natapati i voditi računa da se do kraja utroši cela količina vode i ulja kao i kora.

Ja to ne radim, ali možete u startu sav materijal podeliti po slojevima.

Zatim, polovinu od količine sira koji ste dobro izmrvili viljuškom ravnomerno nabacati preko iscepkanih kora. Zatim iscepkati ponovo tri kore natopiti, namackati, pa ponovo sir preko. Usput i ivice kora naslonjene na tepsiju i prevoje dodatno natapati uljem i vodom.

Preko sira ponovo nabacati iscepkane kore, dobro natopiti, pa preklopiti korama koje su ostale van tepsije premazujuci i natapati njih u toku preklapanja, kao i na kraju kad sve ušuškate i poklopite, premazati i zaliti preostalom tečnošću. Tepsiju pokriti folijom i staviti u frižider do ujutru (ovo je zbog heljdinih kora koje su malo žilavije).

Burek 1 s

Ujutru u rernu zagrejanu na 250 stepeni staviti burek i peći ga 10 minuta na toj temperaturi, a zatim još pola sata na 200 stepeni. A onda, ako ga pečete u teflonskoj, a ne običnoj tepsiji, izvrnite na pleh i obrnutog peći još 10 minuta. To naravno ako vam izgleda da nije pečen. Ja sam svoj izvrnula za svaki slučaj, ali mislim da je moglo i bez toga, jer kao što se na slici vidi bio je pečen ali ni tih deset min mu nisu škodili. Samo bude još hrskaviji i bolji.

Burek 2 s8 komentara

    1. Može u restrikciji ali ne sa kiselim mlekom, jer ne mešamo dva mlečna proizvoda u istom obroku. Ali ako ga napravite sa mesom, onda može pored i kiselo mleko. 😉

  1. Da li mogu bilo koje kore od heljde, posto vidim da u nekim ima psenicnog brasna? I koji se sir koristi?

    1. Mogu, ali baš zato što imaju belog brašna ne preporučuju se često. Možete sa mladim sirom ili švapskim da napravite.

Ostavite komentar