Kuva i piše: Ana Ćubela U hrono ishrani može skoro …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kako nagovoriti Nemanju da dođe ujutru na doručak: obećati mu burek! Ali sam ga malo slagala, jer sam se u međuvremenu setila da smo pravili burek, i to baš zbog njega, pa sam malo promenila.
Ovu pitu smo stalno jeli kada smo bili mali i ja je znam kao burekdžik. Mada sam do danas bila ubeđena da sam tu reč ja izmislila. A onda sam malo potražila na Google-u pa shvatila da postoji nešto tako. Ili barem slično. Buredžici. I prave se isto sa kiselim mlekom.
Pogledajte kako smo pravili burekdžike, ali i krekere i svašta nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2631132356919491/
U principu se pravi kao klasična pita. Potrebne su vam kore, mogu i kupovne sa heljdom, ne morate da ih razvlačite, meso, luk, začini, kiselo mleko i beli luk.
Potrebno vam je:
- 2 glavice crnog luka, srednja
- 400 mlevenog mesa (ja sam koristila svinjsko da bude sočnije)
- svinjska mast
- začini: so, biber, kumin
- Otprilike polovina pakovanja kora od heljde
- 1 -2 kisela mleka
- nekoliko čenova belog luka (ni ovog puta nisam štedela)
Luk iseckajte na sitno pa prodinstajte na masti. Kada klokne, dodajte začine i meso. Pa dinstajte dok ne dobijete finu braon boju.
U šerpici rastopite svinjsku mast i vodu pa premažite svaku koru. Zatim stavite fil, urolajte pa u pleh u koji ste stavili pek papir. Kada smotate sve, opet premažite rastvorom masti i vode. I pravac zagrejana rerna.
Kiselo mleko pomešajte sa ispasiranim ili baš sitno naseckanim lukom. Kada kore dobiju zlatnu boju, isecite ih na manje komade, sve zalijte kiselim mlekom i vratite u resrnu na još nekoliko minuta.
Prijatno!