Buredžici ili burekdžik

14/05/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kako nagovoriti Nemanju da dođe ujutru na doručak: obećati mu burek! Ali sam ga malo slagala, jer sam se u međuvremenu setila da smo pravili burek, i to baš zbog njega, pa sam malo promenila.

Ovu pitu smo stalno jeli kada smo bili mali i ja je znam kao burekdžik. Mada sam do danas bila ubeđena da sam tu reč ja izmislila. A onda sam malo potražila na Google-u pa shvatila da postoji nešto tako. Ili barem slično. Buredžici. I prave se isto sa kiselim mlekom.

Pogledajte kako smo pravili burekdžike, ali i krekere i svašta nešto:

U principu se pravi kao klasična pita. Potrebne su vam kore, mogu i kupovne sa heljdom, ne morate da ih razvlačite, meso, luk, začini, kiselo mleko i beli luk.

Potrebno vam je:

  • 2 glavice crnog luka, srednja
  • 400 mlevenog mesa (ja sam koristila svinjsko da bude sočnije)
  • svinjska mast
  • začini: so, biber, kumin
  • Otprilike polovina pakovanja kora od heljde
  • 1 -2 kisela mleka
  • nekoliko čenova belog luka (ni ovog puta nisam štedela)

Luk iseckajte na sitno pa prodinstajte na masti. Kada klokne, dodajte začine i meso. Pa dinstajte dok ne dobijete finu braon boju.

U šerpici rastopite svinjsku mast i vodu pa premažite svaku koru. Zatim stavite fil, urolajte pa u pleh u koji ste stavili pek papir. Kada smotate sve, opet premažite rastvorom masti i vode. I pravac zagrejana rerna.

Kiselo mleko pomešajte sa ispasiranim ili baš sitno naseckanim lukom. Kada kore dobiju zlatnu boju, isecite ih na manje komade, sve zalijte kiselim mlekom i vratite u resrnu na još nekoliko minuta.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar