Bukovače na hlebu

11/04/2016

Bukovace na hlebu 8 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Volim puter, volim suhomesnato, obožavam jaja, ali ne mogu sve to da jedem svaki dan. I onda se dovijam. trudim se da ispunim forumu i ispoštujem pravila hrono ishrane, ali i da udovoljim svojim nepcima. Ovog puta sam za doručak izabrala – bukovače!

Pečurke se u većini ishrana, pa i u hrono, smatraju neutralnim. Što znači da se slažu sa svim namirnicama, odnosno da mogu lepo da se mešaju i sa proteinima i ugljenim hidratima. Sadrže mali postotak masti, ali su neke od njih bogate mineralima i vitaminima. I predstavljaju dobar izvor biljnih proteina.

Bukovača sadrži sve esencijalne amniokiseline, sa izuzekom triptofana, zatim vitamine: B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale, jod, selen, natrijum, kalijum, cink,fosfor, gvožđe.  Takođe u svom sastavu ima vlakna cerealije koja vezuju i izbacuju iz organizma sve nagomilane štetne materije.

Proteini iz bukovače su po svom sastavu vrlo slični životinjskim. Pored toga sadrži i veliki procenat ugljenih hidrata i samo oko 4% masti.Glavni nosioci lekovitosti kod pečuraka su složeni šećeri – polisaharidi. Među njima, najvažniji je Beta 1,3/1-6-glukan, koji se nalazi i u bukovači.

On pomaže snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u serumu. Ako se osušena bukovača dodaje u količini 4% ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo holesterola će za dva meseca opasti za 65-80% (Bobek at all 1993.). Slovačka Republika je pomogla kliničku studiju Naučnog Instituta Ministarstva Zdravlja Slovačke u istraživanju bukovače kao antioksidanta i prirodnog sredstva za snižavanje holesterola i triglicerida. Bukovače mogu pomoći onima koji imaju kardiovaskularne probleme.

Izvor: Bukovaca.net

Retko kad jedem peciva koja u sebi imaju kvasac. Tu i tamo u restoranu probam nešto da vidim kakvog je ukusa. U kući sa kvascem ništa ne pravim već duže vreme, ali zato ponekad kupim hleb sa njim. Onaj prvi hrono hleb koji su izbacile “Hleb i kifle”. Nije baš 100% hrono jer sadrži kvasac, ali je barem napravljen bez belog brašna i jako je ukusan. Zato ga povremeno i uzimam iako imaju i beskvasni hrono hleb.

Bukovace na hlebu 4 s

Uvek se dobro seče i može dugo da stoji. Mislim da je ovaj bio u kesi barem 3 dana. Kupila pa zaboravila na njega.

Bukovace na hlebu 2 s

Bukovače sam iscepkala rukama. U tiganj sam stavila pola kašike putera i malo maslinovog ulja. Kada se masnoća zagrejala, ubacila sam bukovače. Ne treba im mnogo da porumene. Kada su bile gotove, u tiganj sam ubacila svež peršun, posolila i pobiberila pečurke. Dok sam pekla pečurke, hleb sam tostirala u rerni.

Bukovace na hlebu 10 s

Uključila sam gornji grejač i podigla žicu na gornji držač. Kada se rerna zagrejala, na žicu sa ubacila nekoliko parčića hleba. Ne znam koliko je vaša rerna jaka ili ne, ali vodite računa da vam hleb tako ne izgori. Desilo mi se nekoliko puta. Kada se uhvati fina korica, hleb izvadite.

I na onako vruće parčiće stavite smesu pečuraka i peršuna. I uživajte, ja jesam 😉 .Ostavite komentar