Retko šta se brže spremi za doručak od američkih palačinki i kajgane.
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Ako vam je nekad potrebno da zaista brzo spremite dobar i ukusan hrono hleb u tri poteza i pola sata, ovo je pravi recept za vas.
Sastojci:
- 300 grama speltinog integralnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- kašičica himalajske soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 150 militara vode
Umešajte so i prašak za pecivo u brašno, zatim dodajte vodu i maslinovo ulje i oblikujte kompaktnu jufku.
Razvaljajte u valjak dužine maksimalno 35 cm (da bi vam stao poprečno u pleh, pokriven pek papirom), rasecite dijagonalno 5–6 puta površinu i ćušnite u rernu pola sata na 200°C.
Kad hleb izvadite iz rerne, ostavite ga da se ohladi, a zatim među dlanovima raspodelite malo maslinovog ulja i natrljajte ga, da bude bleštaviji. That’s all folks!
Pretpostavljam da bi bio podjednako lep i od samo razanog brasna, zar ne?
Ne bi. Bio bi tvrd i mrvio bi se. Od pšeničnog integralnog bi bio podjednako lep.
poceo sam restrikciju pre 20 dana i oslabio oko 4 kg. Pitanje kako i da li treba nadknaditi vitamine iz voca
Unosom svežeg povrća.
Da li voda treba da bude mlaka?
Da li umesto praska za pecivo moze soda bikarbona i koliko? I da li se rerna prethodno zagreje? Hvala 🙂
Za ovu količinu hleba je ok jedna ravna kašičica sode i 3 kašičice limunovog soka.
baget je odlican.Morao sam da dodam mali tople vode. Moze li kisela? pozzz
volim da jedem ramstek ali ne znam kako da napravim marinadu. Da li sme da se stavi senf, a sirce znam da nije dozvoljeno.pomagajte.
Napravite od senfa, maslinovog ulja i limunovog soka.
moze li se ostatak od bademovog mleka staviti u neko pecivo
Može, naravno.
hvala lepo. pozzz
Napravio sam ajvar mislim da je u duhu restrikcije 100 posto. Evo kako. 2kilograma kurtovke, 1 kg plavog patlidzana. To sam pripremio tako sto sam ispekao u rerni papriku i patlidzan, ocistio ostavio preko noci da ocedi, samleo u masini za meso i proprzio na dozvoljenom ulju od komine oko 30 minuta na srednjoj temperaturi. Samo sam posolio i ispalo je super. To jedem skoro svako jutro Najcesce jedem sarajevski hleb pa mislim da statak od bademovog mleka stavim u taj hled ali ne znam umesto cega. pozzz,
Samo ubacvite u smesu. I taj ajvar je ok.
1. Danas je tacno mesec dana restrikcije i tacno 7 kilograma manje. Sta dalje?
2. Za kecap koji hocu da napravim treba mi 100 grama secera i 2 dl sirceta,kako da to uradim.
3. Draganin hleb je odlican.
pozzz
Čestitam!!! Ako ste zadovoljni kilažom možete da polako izađete iz restrikcije. Što se tiče kečapa, morao bi bez šećera. A pošto je to jako teško napraviti a da bude ukusan, ja još nisam eksperimentisala. Znama da su neki ljudi stavljali steviju, ali nisam sigurna da bi mi se to dopalo.
U većini recepata za peciva navedeno je speltino brašno, a nisam sigurna da li ga smijem koristiti tokom anti candida dijete. Da li mogu koristiti miks brašna od sjemenki lana, susama, tikve, suncokreta i sl. kao zamjenu? Pozz:-)
Ponekad da, u Hi se jedu peciva sa pravim brašnom. Kod mene na blogu imate dosta recepata bez spelte.
Da li moram biti u restrikciji dok ne dodjem do zeljene kilaze? Ja bih trebala izgubiti nekih 18 kg.