Kuva i piše: Ana Ćubela Veliki uskršnji post počinje sutra (27. …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Recepata za peciva nikad dosta, posebno onih koji se brzo spremaju.
Za ove hlepčiće vam treba:
- 200 grama speltinog brašna (za početak, posle se još dodaje)
- 50 grama kukuruznog brašna (ko je u restrikciji može da doda proseno)
- 200 militara domaćeg kefira
- 1, 5 kašičica morske soli
- pola kesice praška za pecivo
Pevo uključite rernu, sve sa plehom unutra. Ja sam stavila na najjače da se što pre zagreje.
Onda umešate suve sastojke, a zatim dodate kefir. Kašiko umešate smesu koja bude srednje žitka. Prebacite je na dobro pobrašnjenu radnu površinu, dodate još malo speltinog brašna preko i kerenete da mesite. Dodajte brašna kkolik treba dok ne dobijete testo koje je mekano, ali prestaje da se lepi za ruke.
Podelite na 4 dela i napravite loptice koje pritisnete dlanovima.
Kada to završite, uzmete pek papir, ubacite ga na pleh, a zatim prebacite i testo. Smanjite temperaturu na 22o stepeni. Budu gotovi za petnaestak minuta.
Iz rerne sam ih vadila mokrim rukama. Ne samo da se ne bi ispekla, već i da bi tako malo omekšala koricu. Nije bila tvrda, ali su ovako bili mekši.
Prijatno!