Od kako sam na hrono ishrani, otkrila sam pravo uživanje u spremanju hlebova i peciva. I nema lepšeg, nego onog domaćeg
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Svima nama se desi da ne isplaniramo doručak, da ustanemo ujutru i shvatimo da nemamo ništa. Ali i da nemamo vremena za komplikovane stvari. Ovi hlepčići su idealni za takva jutra. Testo se spremi za dva minuta a oni budu gotovi za 10 do 15. Taman dok se istuširate i obučete, sve u kratkom roku. Tako nekako je juče sve bilo kod mene.
Za njih vam je potrebno:
- 1, 5 čaša brašna (ja sam mešala ražano, ječmeno i heljdino, sve po pola čaše)
- polovina kašičice soli
- kašika maslinovog ulja
- 2/3 čaše kisele vode
- polovina kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
- semenke za posipanje po želji
Kao meru koristim onu malu plastičnu čašu od kiselog mleka. Uvek imam jednu pri ruci i sa njom mi je ponekad mnogo lakše da radim nego da merim vagom. Posebno kada su u pitanju ovakve “smuti, pa prospi” stvari.
Umešate suve sastojke, a onda dodate ulje, kiselu vodu i limunov sok. Smesa bi trebalo da bude gusta i lepljiva, da izgleda baš ovako:
Smesu možete da vadite kašikom i da pravite lepinje, a možete da je stavite i u kalup za mafine kako što sam ja uradila. Ovako uvek budu lepši.
Od nedavno kalup za mafine više ne mažem ulje, već za tu operaciju isključivo koristim svinjsku mast. Ništa se ne lepi i sve nekako bolje ispadne.
Pleh sam stavila u rernu koju sam zagrejala na 220 stepeni dok sam pravila smesu. Bili su gotovi za nešto više od 10 minuta. Ja sam u kalupe stavljala manje smese da bi bili brže gotovi, pa sam dobila četiri manja hlepčića. Možete da napravite i samo dva. i nisam mogla sva četiri da pojedem jer sam uz njih imala jaja, tri komada “na oko”.
Ako do sad niste probali pržena jaja sa karijem, obavezno to uradite, odlično se slažu.
Prijatno!
Poštovana Ana, može li da se duplira mera da bi se dobilo duplo više malih hlebova, iskreno ne uključuje mi se rerna po vrelcu za 3 komada?Pozdrav!
Naravno, pomnožite sve sa dva ili tri.
Hvala!