Brzi hlepčići od tri vrste brašna

09/06/2015

Brzi hlepcici 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Svima nama se desi da ne isplaniramo doručak, da ustanemo ujutru i shvatimo da nemamo ništa. Ali i da nemamo vremena za komplikovane stvari. Ovi hlepčići su idealni za takva jutra. Testo se spremi za dva minuta a oni budu gotovi za 10 do 15. Taman dok se istuširate i obučete, sve u kratkom roku. Tako nekako je juče sve bilo kod mene.

Za njih vam je potrebno:

  • 1, 5 čaša brašna (ja sam mešala ražano, ječmeno i heljdino, sve po pola čaše)
  • polovina kašičice soli
  • kašika maslinovog ulja
  • 2/3 čaše kisele vode
  • polovina kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka
  • semenke za posipanje po želji

Kao meru koristim onu malu plastičnu čašu od kiselog mleka. Uvek imam jednu pri ruci i sa njom mi je ponekad mnogo lakše da radim nego da merim vagom. Posebno kada su u pitanju ovakve “smuti, pa prospi” stvari.

Umešate suve sastojke, a onda dodate ulje, kiselu vodu i limunov sok. Smesa bi trebalo da bude gusta i lepljiva, da izgleda baš ovako:

Brzi hlepcici 4 s

Smesu možete da vadite kašikom i da pravite lepinje, a možete da je stavite i u kalup za mafine kako što sam ja uradila. Ovako uvek budu lepši.

Brzi hlepcici 3 s

Od nedavno kalup za mafine više ne mažem ulje, već za tu operaciju isključivo koristim svinjsku mast. Ništa se ne lepi i sve nekako bolje ispadne.

Pleh sam stavila u rernu koju sam zagrejala na 220 stepeni dok sam pravila smesu. Bili su gotovi za nešto više od 10 minuta. Ja sam u kalupe stavljala manje smese da bi bili brže gotovi, pa sam dobila četiri manja hlepčića. Možete da napravite i samo dva. i nisam mogla sva četiri da pojedem jer sam uz njih imala jaja, tri komada “na oko”.

Brzi hlepcici 1 s

Ako do sad niste probali pržena jaja sa karijem, obavezno to uradite, odlično se slažu.

Prijatno!

 3 komentara

  1. Poštovana Ana, može li da se duplira mera da bi se dobilo duplo više malih hlebova, iskreno ne uključuje mi se rerna po vrelcu za 3 komada?Pozdrav!

Ostavite komentar