Prvi razlog za stvaranje nove knjige je onaj i najočigledniji. Sutra počinje Božićni post koji će trajati šest nedelja. Ali to nije jedini razlog.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Opet jedan od onih dana koji počne pomalo haotično: kasno ustaneš, prošetaš pse, vratiš se gladan i shvatiš da imaš samo mali okrajak hleba. Imala sam izbor ili brze lepinjice ili nešto novo, ali isto brzo.
Treba vam:
- 2, 5 čaše brašna (ja sam koristila ražano, vi možete da mešate)
- malo manje od 1 čaše kisele vode
- ravna kašičica soli
- dve kašičice praška za pecivo
- prstohvat sode
- malo limunvog soka
*Mera je čaša od kiselog mleka
Umešaju se suvi sastojci a zatim doda kisela voda. Kada kašikom ili viljuškom promešate brašno i vodu, dodate malkice limunovog soka. Prebacite na ploču i domesite. Dodajte još malo brašna ako treba, testo treba da bude mekano ali da se ne lepi.
Oblikovala sam dve lopte, zarezala nožem i ostavila ih sa strane dok se rerna ne zagreje. Sve sa plehom.
Prvo sam uključila na najjače, pa posle 10 minuta smanjila na 220 stepeni i ubacila hlepčiće. Bili su gotovi za petnaestak minuta.
Prijatno!
Postovana, da li moze da dodje u obzir ovakav hleb, ili da se ipak drzim vasih preporuka. Hvala unapred.
psenicno brasno T-500,voda , razano brasno,so,pekarski kvasac, suncokretovo ulje, prezelatinizirano psenicno brasno T1600, jecmeni sladni ekstrakt, przeno psenicno sladno brasno, osuseno psenicno kiselo testo, enzimi.
Ja sam pokusala da napravim, doduse, to mi je i prvi put u zivotu bilo da imam dodir sa testom, ali non stop mi se testo odvajalo, nije uopste bila jedna masa, nego stalno se kidalo… :/
Kidalo ili mrvilo? Da li ste dodali još brašna kada ste testo izvadili na radnu ploču?
Jesam, dodala sam jos brasna kad sam ga stavila na plocu, ali jednostavno, nisam mogla loptice da napravim. Izgledalo mi je kao da fali nesto da poveze sve te sastojke, jer u testu sam imala pukotine. Npr. uzmem lopticu u vide se linije pukotina po njoj. Na kraju sam oblikovala, ali ne u loptice, vec u trouglice i srca. Bilo mi zao da bacim testo. Ispalo je dosta tvrdo. Mozda je jednostavno do mene i mog neiskustva po tom pitanju.
Možda je i do brašna. Dosta ljudi ga je pravilo i bio im je kako treba. Neki su i slike postavili
Procitala sam negde da ste napisali da koristite Interpakovo razeno brasno, pa sam i ja to isto uzela. Pokusacu jos koji put, necu se obeshrabiti… 🙂
Postovana, napravila sam hleb po vasem receptu, fantastican je. Svi ukucani su se odusevili. A toliko se brzo napravi da je izuzetno zahvalan…
I nije skup 🙂
Da li pleh traba da se podmaze ili se nista nestavlja na dno?
Najbolje pek papir.
Fantastican!