Nekada sam stalno pravila mafine. Slane, naravno.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ustala sam mnogo gladna i bez ikakvog peciva u kući. Iako vikendom kasnije doručkujem, nije bilo šanse da čekam da se ispeče neki standardni hleb kojem treba između sat i sat i po vremena.
Pa sam odlučila da napravim tanku varijantu koja može brzo da bude gotova.
Potrebno vam je:
- 100 grama speltinog brašna
- 100 grama ražanog brašna
- 40 grama heljdinog brašna
- 40 grama ovsenog brašna
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 ravna kašičica morske soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika belog susama
- 1 kašika crnog susama
- 1 kašika maslinovog ulja
- 240 militara kisele vode
Prvo sam uključila resrnu da se greje, ali ne previše, stavila sam na 210 podeok. Uvek sam u panici da će zemljani sud da pukne od prevelike temperature. Mada taj moj strah i nema neke logike jer kada se nešto peče u saču na zemljanu posudu ide i žar. Pa nikad ne pukne. Ali eto, svako ima neki neobjašnjih strah od besmislenih stvari 🙂 .
U činiji umešate suve sastojke, a zatim dodate maslinovo ulje i kiselu vodu. Sve lepo umešate kašikom. Dobićete baš gustu smesu. U sud (na slici možete da vidite veličinu) sam stavila pek papir a onda presula smesu. Mokrim rukama sam je razvila po sudu, a onda je zarezala nožem malo po površini.
Na kraju sam posula malo brašna preko hleba. Stavila sam sud u rernu i povećala temperaturu na 240. Moja rerna je slabija, vama će možda biti dosta između 220 i 230 stepeni. Ovog puta sam hleb pekla bez pokrivanja, otprilike 35 minuta.
Ukoliko želite da ostavite smesu da se fermentiše preko noći, što bi bilo pametno zbog fitinske kiseline, prašak za pecivo dodajte pred pečenje. Dobro ga umešajte tako što ćete koristiti mikser i one nastavke za testo.
Obično ne savetujem sečenje hrono hleba pre nego što se ohladi, ali ovo je baš tanak hleb i već posle pet minuta možete da ga jedete. Taman se malo prohladio dok sam ispekla jaja i aranžirala pančetu. Jaja sam, kao i uvek, pržila na malo svinjske masti.
Prijatno!
Izgleda primamljivo, a sastojci garantuju fantastičan okus. Pod hitno ću isprobati, ovaj luk u prahu i origano sigurno daju odličan šmek. A po strukturi je,rekla bih, sličan brzim lepinjicama, koje su za mene prava revolucija. Tako jednostavne i brze za napraviti, ukusne, sa kvalitetnim sastojcima-nikada praktičniji i vredniji recept nisam imala-nešto što spašava na brzinu, a istovremeno tako dobro, Hvala mnogo na tom receptu (naravno i na ostalima) ali taj mi je baš poseban.
Struktura je malo bolja nego kod lepinja. One već sledeći dan i nisu nešto za jelo, a ovaj hleb može da se jede i dva ili tri dana. I dalje bude odličan.
Poštovana Ana,
Ja sam totalni početnik u pripremanju jela, ali mi se čini da bih, na osnovu Vaših objašnjenja i preporuka, mogao nešto od toga i da pripremim. Za početak, imam dobru volju.
Pitao bih Vas gde mogu da kupim razne vrste brašna (speltino, ovseno, ražano, ječmeno, …) u manjim količinama npr. 100-200gr? Takodje na kojoj visini u rerni se peče gore opisani “Brzi hleb”.
Hvala unapred.
Pozdrav.
Nebojša, na blogu ima jako jednostavnih recepata, može svako da ih spremi. Bez brige 🙂 . Što se tiče brašna, ne znam nikoga ko prodaje na meru, mada većina brašna može da se kupi u manjim pakovanjima od 500 grama. A hleb uvek pečem na sredini.
Postovanna Ana,
Zanima me gde nabavljate crni susam.
Hvala unapred
Može da se nađe u radnjama zdrave hrane.
Zasto brasna nisu integralna, pocetnik sam u priremi hleba, a i u hrono ishrani. Do sada sam, misleci da je to ispravno, sav hleba pravila od integralnog brasna. Molim vas za objasnjenje
Jesu, sva brašna su integralna. Samo to više ne naglašavam jer mislim da se podrazumeva.
U kom kalupu ste pekli ovaj hleb? (dimenzije)
Na slici se vidi zemljani sud u kojem sa pekla. Mogu kasnije da izmerim.
Ana gde kupujete ovu lepu slaninicu,ja nikada ne mogu da nađem takvu.Hvala unapred!
Posto vidim da promovisete francusku hrono ishranu, da li to znaci da sad to podrzavate maksimalno? Meni posao radi srpska vec dugo vremena, a znam da ste i vi dugo objavljivali to
Ne postoji srpska ili francuska dijeta. Hrono ishrana je jedna i ona podrazumeva određenu satnicu i preporuku o unosu namirnica. I uglavnom je ista. Postoje male razlike. Jedni doktori kažu da je bolje ovo, drugi ono, na vama je da izaberete šta vam odgovara. Najveća razlika je u ručku. U Francuskoj može da se jede skrobno uz bilo koje meso, ali jako ograničeno. U Srbiji uz skrobno može da se jede uz lagano meso, osim uz pasulj, sočivo ili krompir. Takođe, ovde kod nas se uveče preporučuje meso, u Francuskoj ne, već je akcenat na ribi. E sad, ako vi mislite da su to nepremostive razlike, onda ne znam šta da vam kažem