Brze voćne kuglice

21/01/2019
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nedavno smo slavili prvi rođendan Pidžama partija. Pa smo naravno svašta pravili, uključujući i slatko.

Za to je bila zadužena Dejko, koja nas je postrojila za pultom u kuhinji i kao zapovednik muštrala da što pre završimo. Utuda i ime brze kuglice. Posle smo je zezali da se ponašala kao hirurug u operacionoj sali.

“Sestro, nož!”

Ne samo što je spremala već se sama dosetila, pa su usput i zlatnu svećicu kupili.

Potrebno vam je:

  • 100 gr svežih urmi
  • 100 gr mlevenih lešnika ili badema
  • 2 kašike kvalitetnog kakaoa
  • malo arome vanile
  • Agavin ili javorov sirup

Rođendanski Pidžama party, kuglice smo pravili na samom kraju, pod strogim vođstvom:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1058302067685386/

Ukoliko su urme baš sveže i mekane, samo ih očistite od koštica. Ukoliko su malo tvrđe, potopite ih u vruću vodu. Kada malo omekšaju, ocedite ih i stavite u blender. Zatim dodajte mlevene bademe ili lešnike. Dejko preferira lešnike, kaže da su joj tako kuglice lepše. Ali ih nismo imali u kući, pa smo stavili mlevene bademe.

Dodajte i kakao pa sve meljite polako dodavajući javorov ili agavin sirup. Koliko ćete dodati zavisi i od toga koliko slatke želite da budu. Pored sirupa, da bi se sve brže napravilo, možete da dodate i malo vode. Masa će se odjednom povezati u kuglu. I to je to.

Po želji, u gotovu smesu dodati seckane suve šljive, kajsije, suvo grozđe, kajsije, šta ko voli, a i tako obične su super.

Vadite smesu po malo, dlanovima valjajte kuglice. Po želji možete da ih uvaljate u mlevene lešnike ili bademe, kokos listiće, kakao, mrvice čokolade….šta vam padne na pamet. Mi smo ih za užinu smazali ovako klot.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar