Kuva i piše: Jovana Milovanović Dragi Delabovci, možda …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nedavno smo slavili prvi rođendan Pidžama partija. Pa smo naravno svašta pravili, uključujući i slatko.
Za to je bila zadužena Dejko, koja nas je postrojila za pultom u kuhinji i kao zapovednik muštrala da što pre završimo. Utuda i ime brze kuglice. Posle smo je zezali da se ponašala kao hirurug u operacionoj sali.
“Sestro, nož!”
Ne samo što je spremala već se sama dosetila, pa su usput i zlatnu svećicu kupili.
Potrebno vam je:
- 100 gr svežih urmi
- 100 gr mlevenih lešnika ili badema
- 2 kašike kvalitetnog kakaoa
- malo arome vanile
- Agavin ili javorov sirup
Rođendanski Pidžama party, kuglice smo pravili na samom kraju, pod strogim vođstvom:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1058302067685386/
Ukoliko su urme baš sveže i mekane, samo ih očistite od koštica. Ukoliko su malo tvrđe, potopite ih u vruću vodu. Kada malo omekšaju, ocedite ih i stavite u blender. Zatim dodajte mlevene bademe ili lešnike. Dejko preferira lešnike, kaže da su joj tako kuglice lepše. Ali ih nismo imali u kući, pa smo stavili mlevene bademe.
Dodajte i kakao pa sve meljite polako dodavajući javorov ili agavin sirup. Koliko ćete dodati zavisi i od toga koliko slatke želite da budu. Pored sirupa, da bi se sve brže napravilo, možete da dodate i malo vode. Masa će se odjednom povezati u kuglu. I to je to.
Po želji, u gotovu smesu dodati seckane suve šljive, kajsije, suvo grozđe, kajsije, šta ko voli, a i tako obične su super.
Vadite smesu po malo, dlanovima valjajte kuglice. Po želji možete da ih uvaljate u mlevene lešnike ili bademe, kokos listiće, kakao, mrvice čokolade….šta vam padne na pamet. Mi smo ih za užinu smazali ovako klot.