Ovo jelo sam spremala za svoju poslednju knjigu “Posna hrono kuhinja” .
Kuva i piše:
Ivana Milić
Treba vam:
- 200 grama masti
- 2 jaja
- 1 šolja kefira
- 1 prašak za pecivo
- 200 grama sira
- Oko 500 grama brašna
- 1-2 kašicice soli
Umutiti dobro jaja i mast, da bude kremasto. Dodati kefir i sir da sve sjedini, pa polako dodavati brašno sa pomešanim praškom za pecivo i mesiti dok se ne dobije testo koje se ne lepi za prste.
Rastanjiti na oko 1 santimetar debljine, pa vaditi pogačice modlicama ili čađom. Posto sam dobila oko 16 komada, mnogo mi je bilo da ih sve pečem, pa sam jednu količinu stavila u zamrzivač.
Peku se 20 minuta na 180 stepeni.
Ne morate da ih odleđujete, mogu odmah da se peku. Ko želi, moze da ih pospe semenkama. A ko ne pravi domaći kefir, moze da stavi kiselo mleko.
Zbog mešanja dva mlečna proizvoda ovo jelo bi trebalo jesti van restrikcije. Ili smanjiti jedno mlečno a ubaciti nešto drugo. Ili povećati količinu sira