Ražano brašno nije uvek zahvalno za rad pa je dobro dodavati mu po nešto. Psilijum može da ga lepo poveže, čia semenke, ali i belance.
Kuva i piše:
Tatjana Kostić
Potrebno vam je:
- 130 g punomasnog belog sira
- 130 g kačkavalja (ili drugog sira za one u restrikciji)
- 130 g šunke
- 2 kašičice origana (ili po ukusu)
- 3 pune kašičice paradaj pirea bez dodatog šećera(ja sam koristila onaj sa bosiljkom)
- 1 jaje
- 400 gr speltinog brašna
- 200 ml tečnosti (ja koristim miks pavlake i vode)
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
Priprema:
Šunku, kackavalj i sir narendajte. Oni koji su u restrikciji mogu da izaberu jednu vrstu dozvoljenog sira.
U većoj posudi pomešajte jaje, kombinaciju pavlake i vode, so i prašak za pecivo)
Zatim dodajte rendan sir i šunku i na kraju brašno.
Umesite homogeno testo i oklagijom razvucite na pobrašnjenom stolu debljine 0,5 cm.
Zatim isecite kocke (piroske) i przite ih u grill tiganju na sasvim malo dozvoljene masnoce. Ako koristite puter, menjate ga češće da ne zagori. Pecite ih na srednjoj vatri sa obe strane do zlatno žute boje.
Odlične su i tople i hladne.
Ove piroške možete peći i u rerni.
Ovo sam sad pravila jer mi dete tražilo – brze piroške.