Brze lepinjice, korak po korak

19/10/2014

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Dobila sam nekoliko poruka od ljudi kojima brze lepinjice nisu uspele. A od moje drugarice sam dobila i sliku:

Vanjine lepinje SAJT

Pa sam odlučila da slikam svaki potez, možda nekome pomogne.

Prvo umutite jedno jaje i čašu (od kiselog mleka) kisele vode:

Lepinjice8 SAJT

Zatim dodate dve i po čaše brašna, kašičicu sode bikarbone, malo soli i limunovog soka. Ovo je gustina koja vam treba:

Lepinjice7 SAJT

Kašikom vadite smesu. Otprilike dve kašike po lepinjici:

Lepinjice6 SAJT

Kada ih izvadite, možete da ih ostavite takve, biće rustično čupave. A možete i da ih malo oblikujete vlažnom kašikom:

Lepinjice5 SAJT

Lepinjice mogu bez ičega u rernu, a možete i da dodate: krupnu morsku so, kim ili  susam, mekinje….šta volite:

Lepinjice4 SAJT

Posle deset minuta:

Lepinjice3 SAJT

Kada napravite smesu, ostavite je da stoji desetak minuta. Za to vreme zagrejete rernu, sve sa plehom, na najjačoj temperaturi, kod mene je to 275.

Lepinjice1 SAJT

Kada ih stavim na pek papir i ubacim u rernu, temperaturu spustim na 200. Budu gotove za 10 minuta.

E sad, umem ja namerno da napravim malo ređu smesu, ili dodam više vode ili smanjim malo brašno. To radim ako hoću da ih napravim tanjim ali širim da bi ih koristila kao sendviče:

Lepinje sa jajima

Lepinjice i pesto2 SAJT

Prijatno!



30 komentara

  1. Juce sam pravila lepinjice prvi put. Nisam isla redosledom kao na fotografijama ali su uspele :-).

  2. Uspela sam da utrpam svoje kuvanje na ovaj sjajan blog hahaaa . Definitivno mi je masa bila previše retka. Šaljem opet fotke kad budem prčkala

    1. Eto, sama se ofireš. Ja lepo nisam napisala koja drugarica mi je poslala sliku 😉

    1. Celo jaje. Mada znam da neki ljudi prave i bez jaja, stave samo kiselu vodu. Ja još nisam tako probala

  3. Nikada nisam ništa brže,lakše, sa manje materijala, a ukusno, napravila.Fantastičan recept,u skladu sa vremenom u kojem živimo.

  4. Upravo napravila, namerno malo redje jer ih zelim za sendvice. Brasno sam kombinovala jecmeno, ovseno i razeno, a pored svega navedenog u receptu, dodala sam i pola kasicice meda, malo kima unutra i par kapi maslinovog ulja.
    O d l i c n e! Hvala na receptu !

  5. Odlican recept, za dorucak dusu dalo :), em brzo em toplo. Ja sam unela male izmene: brasno je psenicno integralno i heljdino, malo susama i lana, kasicicu ulja i pekla sam ih u aparatu za bakin kolac! Pravo otkrovenje! gotovi chlebici u obliku srca za 5 minuta.

  6. Mogu li ove pogacice da se jedu u periodu restrikcije, posto ide jedno celo jaje?
    Unapred hvala.

  7. Bez jajeta sa malo praska za pecivo i savrseno uspele i to sam stavila solju spelte malo so praska za pecivo sode b. I malo kisele sa limunom i dobila 3 divne lepinjice za sendvice

  8. Kako se lepo zadrze baloncici od kisele vode u testu 🙂 i stvarno su o cas posla gotove. Jutros sam napravila retko testo, k’o blato ali se nisu spljostile samo su otisle u sirinu (stavila sam jednu i po kasicicu sode). Ovaj put sam stavila 90 posto heljdinog i 20 posto razanog (odokativna metoda) i savrsene su, meke i malo cak i vazdusaste. Hvala do neba za receptic, testo je neugledno nikad ne bih pomislila da od toga moze nesto lepo da ispadne :-*

  9. Ja sam juce pocela sa restrikcijom sutra planiram da napravim ove lepinjice tj. veceras sam ih zamesila i ostavila u frizideru. Ali me zanima posto u receptu ide jedno jaje da li ja mogu da ih mazem mlecnim namazom i da li sam tada iskoristila komplikovano jelo ili je to dozvoljeno?

  10. Hvala za uputstvo. Pravila sam i super je ispalo. Sledeci put cu probati malo redje da mogu kao sendvice da ih pravim.

Ostavite komentar