Kako je ovu pastu pravio porodični prijatelj, Rimljanin iz njihovog kruga dvojke, veliki lovac i bolničar u ludnici.
Ove lepinjice nikad ne spremam uveče, jer se jako brzonaprave i daleko su lepše kada su vruće.
Za njih vam treba:
- jedno jaje
- 2,5 čaše od kiselog mleka brašna (najčešće mešam ražano i speltino, vi pomešajte brašna koja imate)
- malo soli
- kašičica sode bikarbone (shvatila sam da nema potrebe za dve)
- 1 čaša kisele vode
Prvo umutim jaje, dodam kiselu vodu, zatim brašna, so i sodu bikarbonu. Ostavim testo desetak minuta da stoji, taman dok se rerna zagreje, sve sa plehom na kojem ću ih peći. Stavim pek papir i kašikom vadim smesu. Idu otprilike dve kašike za lepinjicu, a ispadne ih ukupno 6. Kada ih napravim, vlažnom kašikom ih “zagladim”.
U originalnom receptu ide kiselo mleko umeso kisele vode. Inače, lepinjice mogu da se naprave i bez jaja, samo sa kiselom vodom.
Treba im desetak minuta u rerni. Rernu prvo zagrejem na 270, pa spustim na 200 kada stavim lepinjice.
Za susam salatu vam treba:
- 250 grama švapskog ili sitnog sira
- 200 grama šunke
- polovina limuna
- 3 kašike susama
Susam propržite u tiganju i umešate sa sirom, seckanom šunkom i sokom od pola limuna. Možete da dodate i čen presovanog belog luka. Ostavite malo susama da pospete preko smese.
Prijatno!
Uf, ova susam salata deluje fenomenalno 😀
jel smesa za lepinjce pre pečenja treba da bude kao gušća smesa za palačinke? plašim se razliće mi se po pek papiru. da dodam još brašna? hvala
a sad vidim i da nemam pek papir 🙂 jel postoji neka alternativa?
Umesto pek papira nauljite pleh. A možete za svaki slučaj i malo brašna preko. ne verujem da će se tako zalepiti
Namaži pleh margarinom pa posli tankim slojem brašna. Višak otreseš i to je to 🙂
Saška, margarin ne koristimo ni u mislima, pa čak ni za mazanje pleha. Na tu namirnicu treba zaboraviti da postoji 🙂
Treba da bude baš, baš gusto. Dodajte još malo brašna ako liči na smesu za palačinke
Draga Ana, molim vas da mi kazete da li u restrikciji sme da se jede pecena svinjska dzigerica ?
Džigerica se ne jede u restrikciji, a i nakon nje ne bi trebalo preterivati.