Brze lepinjice i susam salata

15/10/2014

Ove lepinjice nikad ne spremam uveče, jer se jako brzonaprave i daleko su lepše kada su vruće.

Sir,susam,sunka2 SAJT

Za njih vam treba:

  • jedno jaje
  • 2,5 čaše od kiselog mleka brašna (najčešće mešam ražano i speltino, vi pomešajte brašna koja imate)
  • malo soli
  • kašičica sode bikarbone (shvatila sam da nema potrebe za dve)
  • 1 čaša kisele vode

Prvo umutim jaje, dodam kiselu vodu, zatim brašna, so i sodu bikarbonu. Ostavim testo desetak minuta da stoji, taman dok se rerna zagreje, sve sa plehom na kojem ću ih peći. Stavim pek papir i kašikom vadim smesu. Idu otprilike dve kašike za lepinjicu, a ispadne ih ukupno 6. Kada ih napravim, vlažnom kašikom ih “zagladim”.

U originalnom receptu ide kiselo mleko umeso kisele vode. Inače, lepinjice mogu da se naprave i bez jaja, samo sa kiselom vodom.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Treba im desetak minuta u rerni. Rernu prvo zagrejem na 270, pa spustim na 200 kada stavim lepinjice.

Sir,susam,sunka1 SAJT

Za susam salatu vam treba:

  • 250 grama švapskog ili sitnog sira
  • 200 grama šunke
  • polovina limuna
  • 3 kašike susama

Susam propržite u tiganju i umešate sa sirom, seckanom šunkom i sokom od pola limuna. Možete da dodate i čen presovanog belog luka. Ostavite malo susama da pospete preko smese.

Prijatno!

 

 



9 komentara

  1. jel smesa za lepinjce pre pečenja treba da bude kao gušća smesa za palačinke? plašim se razliće mi se po pek papiru. da dodam još brašna? hvala

    1. Umesto pek papira nauljite pleh. A možete za svaki slučaj i malo brašna preko. ne verujem da će se tako zalepiti

    2. Namaži pleh margarinom pa posli tankim slojem brašna. Višak otreseš i to je to 🙂

    3. Saška, margarin ne koristimo ni u mislima, pa čak ni za mazanje pleha. Na tu namirnicu treba zaboraviti da postoji 🙂

    4. Treba da bude baš, baš gusto. Dodajte još malo brašna ako liči na smesu za palačinke

  2. Draga Ana, molim vas da mi kazete da li u restrikciji sme da se jede pecena svinjska dzigerica ?

Ostavite komentar