Kuva i piše: Ivana Milić Ako volite zdrav, a prilično izdašan doručak, kakvim ga čini …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Opet se vraćam brzim lepinjama, samo ovog puta sa različitim punjenima. Iako sam ih napravila u milion verzija do sada i ja umem ponekad da malo omanem pa su ove ispale tanje nego što sam planirala. A samo zato što sam dodala malo više vode. Doduše, onda budu i daleko mekše, ali se uvek razliju u plehu pa ispadnu tanke. Ali od njih i dalje savršeno mogu da se naprave sendviči.
Za njih vam je potrebno:
- 1 jaje
- 150 grama brašna (ja sam mešala speltino, ražano i ječmeno)
- 1 decilitar kisele vode (ja sam stavila 1,5 decilitar)
- 2 kašičice praška za pecivo
- srednja glavica crvenog luka
- kašičica soli
- malo bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
Crveni luk sam iseckala na rebarca i prodinstala na malo ulja. Samo sam u njega dodala malo morske soli i bibera. Kada je bio gotov ostavila sam ga sa strane da se malo prohladi.
Umutila sam jaje, dodala kiselu, a zatim brašna i prašak za pecivo. Na kraju sam dodala ulje i crveni luk. Sve sam umešala i vadila kašikom. Kako u kući nisam imala pek papir, pleh sam namazala sa svinjskom mašću, a zatim posula brašnom. Nema šanse da se tako talepi, a žao mi je da bacam maslinovo ulje na mazanje pleha. Mast je sasvim ok.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Lepinje sam posula smrvljenim lanom i stavila u zagrejanu rernu i pekla oko 15 minuta na 220 stepeni.
Ovako je izgledala moja smesa, a vaša može da bude za nijansu gušća:
Prijatno!
danas sam mesila i lepinje sa sodom hrskave su predivne ,Hvala
ANA
Hvala
Šta bi moglo da zameni jaje? Pravila sam “pogačice” sa španaćem i fetom i bez jajeta i ispale su super. Da li bi i ovde moglo da se izbaci, da moze i sa mlečnim. Hvala
Mislim da može. Dugo nisam ove lepinje pravila samo sa mlečnim, ali može.
Kristina, pa naravno da moze bez jaja? Pa ko stavlja jaja u hleb, jesi to ikad videla dosad? A usteda sa mascu vs. maslinovo ulje je kolko? 2.36 dinarapoplehu?