Brze lepinje iz tiganja

18/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Moram da priznam da su ove lepinje slične onim pjadinama Džejmija Olivera, koje sam pravila pre neki dan, ali su ispale 10 puta bolje. Ne zato što sam ja talentovanija za kuvanje od njega, već zato što sam u testo stavila kefir. Sa mlečnim dodacima je sve ukusnije, samo kad ne bi gojili toliko. Ali bile su mekše i sočnije, i nije mi žao. Prokleto mlečno!

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Pravim kefir sad već u tonama i žao mi da ga bacam, moraću što pre da razdelim zrnca i smanjim količinu inače ću vratiti šlauf. Brzinom svetlosti.

A vi možete da ih isporobate onim danima kada jedete mlečno. Plus šolja kefira pored – idealno.

Ili da stavite kiselo mleko ukoliko nemate kefir.

Za ove lepinje vam treba:

  • 300 grama speltinog integralnog brašna (plus za radnu ploču)
  • 200 grama domaćeg kefira
  • kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 40 grama rastopljenog putera

Prvo sam rastopila puter i ostavila ga da se malo prohladi dok smućkam suve sastojke. Kada sam njih umešala, ubacila sam puter, a zatim i kefir. Sve sam promešala varjačom da postane homogena masa, a zatim testo stavila na dobro pobrašnjenu radnu poloču. Trebaće vam još malo brašna da bi dobili ovako meko testo, a da prestane da se lepi:

Lepinje iz tiganja6 S

Ostavila sam ga pola sata da odmori a zatim ga izvaljala u rolnu koju sam isekla na šest delova. Od svakog sam napravila lopticu koja sam razvaljala u male diskove, prečnika oko 11, 12 santimetara.

Lepinje iz tiganja5 S

Zagrejala sam dobro tiganj, a onda smanjila temperaturu. To je jako bitno da vam ne bi izgorele po površini, a unutra ostale žive. Na mom šporetu postoji raspon od 0 do 9, pekla sam ih na trojci. I nisam dodavala nikakvu mast jer imaju putera u sebi.

Videćete da će nadoći od toplote u tiganju.

Lepinje iz tiganja8 S

Nisam napravila namaz kao prošli put, već sam ih jela sa puterom i šunkom, ali mislim da bi mogao da se primeni isti princip kao kod pjadina – iseći ih na pola, napuniti nekim namazom koji u sebi ima sir (onaj koji se topi još bolje) i vratiti ih malo u tiganj.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Sledeći put obavezno pravim tu verziju.

ps. ova kombinacija sa sirom važi samo za one koji su izašli iz restrikcije, u njoj nema mešanja dva mlečna 🙂

Prijatno!



36 komentara

    1. Ne preporučuje se, ali opet van restrikcije možete i da vrdate. moja preporuka je da nabavite kefirna zrnca, nema ništa lakše od pravljenja kefira

  1. Da li je bitno kakav je tiganj i da li treba da se podmaže uljem ili ne?
    Ja spremam na plinu, pa aoko ste probali na plinu da ih pečete recite mi da li je bolje da smanjim vatru i duže ih pečem da bi ispale kako treba?

    1. One imaju masnoću u sebi tako da im ne treba dodatna, samo da bude dobar tiganj. I obavezno smanjite temperaturu kada se tiganja zagreje da vam ne bi izgorele spolja a ostale žive unutra. Treba da se lagano peku i sa jedne i sa druge strane

  2. Da li mi možete reći koliko ovakvih lepinjica se može pojesti za doručak ako ste u restrikciji.
    Hvala unapred.

    1. Ja sam ješna, pojela sam tri 🙂 Jedete dok se ne zasitite, to posebno važi za doručak. Što je on jači to ćete imati manje problema u toku dana

  3. Koliko dugo se peku sa jedne strane, a koliko sa druge?!
    Upravo sam ih napravila i u fazi sam pečenja, ali čini mi se da baaaš dugo traje!

  4. Ja pravim vrlo sličan hleb
    u moj hleb može i kiselo mleko ili jogurt , šta već ima u kući. Prašak za pecivo jedna kesica , komadić putera recimo kao orah ravna kafena kašičica soli i brašna koliko masa primi da se ne lepi za ruke . oblikuje se lepinjica i odmah peče u rerni na 200 dok ne porumeni , oko pola sata, Dobro dođe kad nema hleba a ni vremena da se ode po njega. Pozdrav

    1. Da li ih pravite sa kefirom? Peku se oko 3 do 4 minuta sa jedne i isto toliko sa druge. Zato je bitno da se peku na niskoj temperaturi da ne bi izgorele sa strane a ostal žive unutra.

  5. Da li bi mogle da se ispeku u rerni? Pekla sam ih u tiganju ravno sat vremena (kada sam probala da povecam temperaturu odmah mi je ta jedna strana izgorela), a kako je ukus fenomenalan ne bih da odustanem. 🙂

    1. Ja ih nisam do sada pravila u rerni tako da ne znam šta je moglo da se desi. Ali znam da neki jesu i da su bili zadovoljni. Meni su u tiganju uvek super.

  6. PRavio sam ih pre nekoliko dana.
    Imam izuzetno pozitivno i izuzetno negativno iskustvo.
    Sto se tice pozitivnog:
    – Lepinje su ukusne kao san. Nisam imao kefir pa sam stavio malo jogurta. PRedivno testo, mekano, ma milina. Kaze supruga “da je bilo jos 10 komada i njih bih pojela” :-).

    Sto se tice negativnog:
    – Unistio mi se tiganj :-(. Sporet ima samo manje podeoka od vaseg (1, 1.5, 2, 2.5, 3). Zagrejao sam na 3, pa smanjio na 2 i tu pekao. Tiganj nisam podmazivao iz dva razloga – pise da ne treba + je keramicki. Dok su se sve ispekle, dno tiganja je uzasno potamnelo (a bilo je “prljavo” bele boje). Cak ni posle mnogo pranja nije uspelo da se skine.

    Definitivno cu ih praviti opet, ali ne pada mi na pamet da vise ikad nesto ovako radim u keramickom tiganju. Sledeci put celik :-).

    Eto, ako se jos neko resava da ih proba, neka koristi neku drugu vrstu tiganja, da ne prodje kao ja.

    1. 😀 😀 Taman sam mislila da ćeš na kraju komentara da mi ispostaviš račun 😀 Ne znam zašto je tako potamneo, ne bi smelo, to su, bre skupi i dobri tiganji.

    2. Keramicki tiganji potamne kada nesto na njima izgori, meni je zagorelo kestenje recimo, ali to ne utice na kvalitet hrane.

  7. Mmm,ovo je fantasticno.Nisam cekala da tjesto odstoji,jer je moj sin Luka poceo da galami i trazi dorucak,ali svejedno su lepinjice odlicne,sve smo smazali.:-)Moj sin(ima godinu dana) obozava vase hrono specijalitete,odnosno,mamine specijalitete po Vasim receptima.Hvala :-*

    1. Sigurno im treba po 4 ili 5 minuta sa svake strane. Bolje da se malo duže peku na slabijoj temperaturi, nego da spolja izgore a unutra ostanu gnjecave. I možda je bolje okrenuti ih nekoliko puta.

  8. A da nije pre bilo kisela voda umesto kefira? Da li mogu da stavim i kiselo mleko i kiselu vodu umesto kefira? i ako da, u kojim kolicinama?

  9. Da li testo moze da se zamesi uvece a ujutru da se pece?
    I da li u tom slucaji da stoji u frizideru ili napolju?
    Hvala i pozdrav

Ostavite komentar