A zašto ne bi moglo ovako?
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada doručkujete sami, onda je glupo da pravite velika peciva, ili brojna, uvek nešto završi u kanti. I zato u poslednje vreme pravim male stvari, najčešće palačinke ili lepinje. Odnosno, često pravim jednu lepinju. Samački život, šta da se radi.
Potrebno vam je:
- 40 grama ražanog brašna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat morske soli
- malo kisele vode
Brašno, so i prašak za pecivo umešati pa dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu. Tek toliko da zamesite testo gušće nego za palačinke.
Kašikom ga prebacite u pleh u koji ste stavili pek papir. Pospite malo semenki i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 15 do 20 minuta minuta na 220 stepeni. Ili duže. Ja volim da ih dobro osušim u rerni.
Umesto putera u poslednje vreme često koristim maslinovo ulje. A uz njega odlično ide crnogorska pršuta. I masline. I malo tvrdog sira. Našla sam pirotski kačkavalj i često ga kupujem u poslednje vreme. Dosta je jak. Ako pratite pravila restrikcije, preskočite kačkavalj i pojedite mlad sir. I ovu pršutu, koja je stvarno odlična sam kupila poprilično povoljno. Počela sam da gledam popuste po radnjama. Pa sam tako 200 grama vrhunskog suhomesnatog platila 320 dinara.
Prijatno!
Da li moze soda i limun umesto praska za pecivo i koliko?
Na ovako malu količinu treba sode bukvalno na vrh kašičice i 1 kašičica limunovog soka.