Kuva i piše: Ana Ćubela Neko bi pomislio da dr Alan …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Volim brze pite koje se prave bez kora. Za njih vam nije potrebno puno sastojaka i sve se sprema po sistemu “smuti pa prospi”. I ako imate dobre sastojke, mora da bude odlična.
Za ovu pitu vam je potrebno:
- 2 jaja
- 3 pune kašike brašna
- struk praziluka
- parče slanine (oko 50 grama)
- kašičica svinjske masti
- kašičica praška za pecivo
- biber, so
Prvo sam iseckala slaninu na kockice, a zati praziluk na krugove. U tiganj sam stavila malu kašičicu svinjske masti, ubacila slaninu i praziluk. Kada je bi gotovoostavila sam sa strane da se malo ohladi. Za to vreme sam umutila dva jaja i dodala tri pune kašike brašna, mešala sam ražano, ječmeno i heljdino.
A onda sam u tu smesu dodala sve iz tiganja: slaninu, praziluk i masnoću u kojoj su se pržili. Dodala sam biber, jer mislim da praziluk bez njega ne može, i jako malo soli. Koliko ćete soli dodati i da li ćete je uopšte staviti zavisi od slanine, koliko je ima i koliko je slana.
Namazala sam tepsiju mašću i pogrešila, jer se deo pite ipak malo zalepio. Vi stavite pek papir, što je sigurno – sigurno je.
Tepsiju sam ubacila u blago zagrejanu rernu, namestila podeok na 22o stepeni i ostavila jedno 15 minuta. I to je to, brza pita bez kora i savijanja.
prijatno!
Ostala su mi zumanca, da li moze umesto belanca da se doda kisela voda, da ih poveze?
Možeš da probaš. Moram da priznam da tako nisam nikad pravila pa nisam sigurna kako će tačno ispasti.
Ana ..koliko ispadne te pite sa tri kasike brasna..nesto mi to zvuci malo,jel to za jednu osobu?
Jeste za jednu osobu. To je mala pita.
Postovana Ana, danas sam za dorucak radila ovu pitu i odlicna je :). U restrilciji sam pa me zanima jel sam pogrijesila sto sam ju pojela pojela za dorucak?, jer nije bilo zabjeleske da se ne smije, al da pitam..hvala
p.s inace mi ispalo malo recimo za dvije osobe
Ovakva pita se i jede za doručak, niste pogrešili 🙂 .
Koje brasno ste koristili, speltino ili neku mesavinu?
Mislim da je bila mešavina ražanog i speltinog.
Odlična pita. Brza i baš po mom ukusu jer volim praziluk. Hvala vam što ste podelili ovaj recept sa nama.
Molim. Baš se brzo pravi i dobra je.
Odlicno izgleda ! Da li se dodaje prasak za pecivo ili soda bb?
Možete ili jedno ili drugo, mada ona nadođe i od jaja.
Draga Ana, koje velicine je tepsija koju ste koristili? Hvala i pozdrav!
U pitanju je ona okrugla glinena činija u kojoj se prodavalo grčko kiselo mleko. petnaestak cm prečnika.
Zdravo svima. Malo sam izmenila recept i eksperimentisala zbog cerkice koja ne sme da jede belo brasno ni gluten. Za veci pleh proprziti oko 400gr praziluka sa svim zacinima. Umutiti 4 jaja i dodati po 200gr kukuruznog i lanenog brasna. Dosuti kiselu vodu do gustine kao za proju ni preretko ni pregusto. Deci ze svidja, a i skepticnim ukucanima. Pozdrav svima ☺
Hvala na ideji.
Ovo moze i u mafin kalupe, bitan je ukus.
Nemam tu tepsijicu, glinenu, ali imam malu vatrostalnu posudu, bas cu isprobati, sa pekpapirom, on je zaaakon.
Može, naravno