Kuva i piše: Ana Ćubela Preturanje po Tetkinim fiokama se višestruko …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada se čovek dohvati sto poslova, onda mora biti organizovan, čiste glave i pre svega brz. Zato su mi i sva jela u poslednje vreme takva – brza.
Kako nisam imala vremena da sedim i smiščjam šta ću za lajv prošle nedelje, prijatelji su krenuli da mi šalju pedloge sa svih strana. pa tako stiže i ovaj recept za brzu pitu sa grizom. U originalnom receptu ide spanać ali sam ja stavila blitvu. Jer u briketima ostane skoro cela.
Pogledajte kako sam napravila brzu pitu, očas posla:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/824247124667495/
Griz možete da koristite koji god želite ili nađete: speltin, ražani, ovseni, heljdin…..
Potrebno vam je:
- 400 do 500 gr smrznute blitve
- 150 gr sira
- 4 veća jaja (a može i 5 da bude sočnije)
- 2 dcl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 gr griza3 – 4 kašike heljdinog brašna
- Prstohvat ili dva soli
U originalnom receptu ide jedan decilitar pavlake, ali kako sam htela da napravi jelo koje može da se jede bez problema u restrikciji, nisam htela previše da komplikujem pa sam pavlaku izbacila i povećala maslinovo ulje za jedan decilitar.
Umutite jaja, dodate prašaj za pecivo, so, brašno, ulje i, naravno, otopljene brikete blitve. Ukoliko vam ispadne previše gusta smesa (pogledajte video), možete da dodate i malo kisele vode. U originalnom receptu je išao mlad sir, možete da stavite i njega, ali sam ja koristila fetu. Jer sam je imala i u još jednom receptu koji ću naknadno napisati.
Smesu prelijete u pleh u koji ste već stavili pek papir, poravnate i u rernu na nekih 20 minuta na 220 stepeni.
Prijatno!