Brza pita s povrćem i suhomesnatim

15/08/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Najgora svar za jednog blogera je da najavi tekst a onda programi krenu da mu baguju pa nema ništa od teksta. Tako je bilo i juče. Izvinjavam se onima koji su čekali ali tekst, osnosno recept sada stiže. Makina opet radi punom parom.

Za prošlonedeljni lajv, iako sam bila sama u kuhinji, spremila sam dosta zanimljivih stvari za jelo. Bila samo kao oktopod i sve završila za malo više od pola sata. Prva stvar koju sam spremila je bila brza pita s povrćem i suhomestnatim. Da da onaj zing, zing u jelima.

Pogledajte kako sam smutila pitu za manje od 5 minuta:

Inače, najviše volim ove pite. Nema slaganja kora, a možete da stavite sve što hoćete. I uvek se brđe ispeku. Posebno ako porcija podelite u manje posude za pečenje. Ove količine su bile za dve osobe, mene i malu Anu, tako je zovemo od milošte, a koja snima lajvove.

Potrebno vam je:

  • 4 jaja
  • 2 velika lista blitve
  • 1 manji crveni luk
  • 1/2 polovina Kosmajska suvomesnatog miksa
  • 1/2 polovina crvene paprike
  • 5 kašika ovsenog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Malo putera i brašna za podmazivanje plehova

Od začina možete da dodate šta god želite ali količina soli zavisi od toga koliko je suhomesnato slano.

Prvo naseckajte luk ta tanka rebarca pa ga prodinstajte na jako tihoj vatri na malo putera i maslinovog ulja.

SAVET Luk uvek najbolje omekša kada na kraju dinstanja dolijete malo vode. Ona ispari i luk je mekan, skoro istopljen, caklast. I uz luk uvek ide biber pa sam ja stavila šareni, inače moj omiljeni. Ozbiljno dobar spoj.

Negde na pola dinstanja dodajte suvomesnati miks. Ja volim ovaj od kosmajske jer inače volim njihove proizvode zato što nemaju aditiva, boja, soje, i gomile gluposti koje se inače dodaju. a u miksu imaju najbolje od svoje ponude: suvu pršutu, pancetu, buđolu, suvi vrat, goveđi ramstek. Sve sitno seckano i slasno.

Ne mora da se proprži pre upotrebe ali ovako cela kuća zamiriše pa i samo jelo.

Blitvu iperite, odstranite čvrste delove, iseckajte je i ubacite pred kraj dinstanja, čisto da i ona kljokne.

Ostavite sve da se malo prohladi i u smesu dodajte svežu, sitnije iseckanu papriku. Dok se to malo hladi u činiji razbijte jaja, stavite mrvicu soli, punu kašičicu praška za pecivo i na kraju brašno. Krenula sam sa četiri kašike pa onda dodala još malo. Znači, ukupno pet, ali da nisu neke ggantske kašike. Oni koji me dugo prate znaju da imam averziju od velikog escajga i moje kašike su mahom neke srednje veličine.

Smesu možete da izlijete i u neki veći sud, ali sam ja imala dva manja, sa različitim “rezbarenjem” unutra, pa sam njih namazala puterom i nafatirala brašnom.

Napinila sam ih i pravac rerna, pecite na 220 stepeni nekih petnaestak minuta. Za to vreme sam napravila novo pecivo i paklamu koja se tog dana delila među našim prijateljima muslimanske veroispovesti jer je u nedelju bio Kurbam bajram.

A onda i sve ostalo, obezbedila sam se za skoro nedelju dana doručka,  ali to u nekim drugim postovima.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar