Brza pita od spanaća

06/04/2015

Brza pita od spanaca 1-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Posle svih ovih meseci konstantnog pravljenja integralnih peciva, shvatila sam da kombinacija ražanog i heljdinog brašna nije baš idealna za pravljenje hleba, posebno ako nema spelte i pšenice untra. Ali je zato dobra za pravljenje lepinjica, mafina ili ovakvih – brzih pita.

Kada se stave samo ova dva brašna, dobije se teška i vlažna smesa, koja će se teško osušiti kada je u pitanju velika količina, kao što je to slučaj sa hlebom.

Ali u ovakvim kombinacijama je odlična.

Za brzu pitu sa spanaćem vam je potrebno:

  • 2 jaja
  • 1 decilitar (odnosno pola čaše od kiselog mleka) heljdinog brašna
  • 1 decilitar ražanog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica soli
  • 3 ili 4 šake svežeg spanaća
  • 150 grama fete (ili nekog drugog sira)
  • 1 čaša kisele vode

Po želji možete dodati još začina.

Prvo iseckala spanać, malo ga posolila i dobro izgužvala rukama, da bi “kljoknuo” malo. Nema potrebe da ga blanširate.

Zatim sam umutila dva jaja, dodala kiselu vodu, maslinovo ulje, i brašna pomešana sa solju. Onda sam ubacila spanać i izmrvljenu fetu. Sve sam promešala i prebacila u pleh u koji sam stavila pek papir. Rernu sam pre toga zagrejala i pekla sam pitu na 220 stepeni oko 2o minuta.

Odličan recept za one koji ujutru shvate da nemaju ništa pripremljeno, a ni mnogo vremena. Jako se brzo pravi, nema uvijanja kora, praktično se sve samo smulja, a dobrog je ukusa.

 

 



17 komentara

    1. Jeste, ali ako mešate sir i jaja onda takva jela samo jednom u desetak dana. Ako izbacite sir, onda možete i češće.

  1. Fali napomena, za nas neiskusne, za koju je tepsiju navedena kolicina 🙂 Na kraju je ispalo sa vise hrskave korice. Ne fali sto je spanac bio u briketima, i sto sam dodao malo suve junetine 🙂

    Sve pohvale!

  2. Ako je za 4 ljudi onda dupla mera? A, može li onda, u toj varijanti, tzv. đuveč pleh? Hvala, Dragana 🙂

  3. Upravo sam je izvadila iz rerne, i katastrofa. Pekla sam je 35 min umesto 20, jer sam koristila smrznuti (odmrznuti) spanac, i malo meksi sir, ali je bar trebalo biti peceni.
    Gnjeca gnjeca unutra, evo pece se jos pola sata, pa cemo videti.
    Stavila sam naravno i prasak za pecivo.

    1. Ako se spanać nije dobro ocedio i ako je sir sa više vode u sebi onda možda i gnjeca jer je to dosta više tečnosti na ovako malu količinu.

Ostavite komentar