Kuva i piše:
Ana Ćubela
Posle svih ovih meseci konstantnog pravljenja integralnih peciva, shvatila sam da kombinacija ražanog i heljdinog brašna nije baš idealna za pravljenje hleba, posebno ako nema spelte i pšenice untra. Ali je zato dobra za pravljenje lepinjica, mafina ili ovakvih – brzih pita.
Kada se stave samo ova dva brašna, dobije se teška i vlažna smesa, koja će se teško osušiti kada je u pitanju velika količina, kao što je to slučaj sa hlebom.
Ali u ovakvim kombinacijama je odlična.
Za brzu pitu sa spanaćem vam je potrebno:
- 2 jaja
- 1 decilitar (odnosno pola čaše od kiselog mleka) heljdinog brašna
- 1 decilitar ražanog brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- kašičica soli
- 3 ili 4 šake svežeg spanaća
- 150 grama fete (ili nekog drugog sira)
- 1 čaša kisele vode
Po želji možete dodati još začina.
Prvo iseckala spanać, malo ga posolila i dobro izgužvala rukama, da bi “kljoknuo” malo. Nema potrebe da ga blanširate.
Zatim sam umutila dva jaja, dodala kiselu vodu, maslinovo ulje, i brašna pomešana sa solju. Onda sam ubacila spanać i izmrvljenu fetu. Sve sam promešala i prebacila u pleh u koji sam stavila pek papir. Rernu sam pre toga zagrejala i pekla sam pitu na 220 stepeni oko 2o minuta.
Odličan recept za one koji ujutru shvate da nemaju ništa pripremljeno, a ni mnogo vremena. Jako se brzo pravi, nema uvijanja kora, praktično se sve samo smulja, a dobrog je ukusa.
da li je dozvoljeno ovo u periodu restrikcije?
Jeste, ali ako mešate sir i jaja onda takva jela samo jednom u desetak dana. Ako izbacite sir, onda možete i češće.
Odličan doručak. isproban danas, a biće i ubuduće na jelovniku. Hvala, Ana !
Drago mi je da vam se sviđa 🙂 .
Fali napomena, za nas neiskusne, za koju je tepsiju navedena kolicina 🙂 Na kraju je ispalo sa vise hrskave korice. Ne fali sto je spanac bio u briketima, i sto sam dodao malo suve junetine 🙂
Sve pohvale!
🙂 Ubuduće stavljam mere tepesija. Ovo je neka baš mala vatrostalna.
ovo je kao zelena pita ali sa sirom? samo ovde ne ide prasak za pecivo i sl? jel tepsija ona ”naša” kao kod zelene?
Jeste. Mislim da sam zaboravila na prašak :9
Moze isto ovo sa blitvom? 🙂
Naravno, možete bilo koji zeleniš
Jel za vecu meru(za 6 osoba) ide dupla ili trodupla mera? 🙂
Za 6 ljudi bolje pomnožite sa 3 🙂
Ako je za 4 ljudi onda dupla mera? A, može li onda, u toj varijanti, tzv. đuveč pleh? Hvala, Dragana 🙂
Da, barem puta dva. I može đuveč pleh, njega ionako njviše volim.
Upravo sam je izvadila iz rerne, i katastrofa. Pekla sam je 35 min umesto 20, jer sam koristila smrznuti (odmrznuti) spanac, i malo meksi sir, ali je bar trebalo biti peceni.
Gnjeca gnjeca unutra, evo pece se jos pola sata, pa cemo videti.
Stavila sam naravno i prasak za pecivo.
Ako se spanać nije dobro ocedio i ako je sir sa više vode u sebi onda možda i gnjeca jer je to dosta više tečnosti na ovako malu količinu.
Koliko praska za pecivo ide za duplu dozu? Hvala