Kuva i piše: Ana Ćubela Krastavac je ovih dana skup kao …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Svi koji slave po Gregorijanskom kalendaru, danas imaju božićni doručak. I želim im srećne praznike. Mi ćemo slaviti za dve nedelje.
Ovog jutra sam poželela nešto jednostavno, a opet bogato. Odlučila sam se za male lepinje sa suncokretom, suvu pršutu i sir. I sve je obećavalo da će ovo biti opušten i bogat doručak….do jednog trenutka.
Za lepinje vam je potrebno:
- 50 grama heljdinog brašna
- 50 grama ražanog brašna
- 50 grama ječmenog brašna
- 2 kašike suncokreta
- 1 puna kašika praška za pecivo
- 1/3 kašičice morske soli
- 2 manje kašike maslinovog ulja
- malo manje od 2 decilitra kisele vode (za dva prsta manje)
U činiji promešate brašna, so, prašak za pecivo i semenke. Zatim dodate ulje i vodu i sve lepo umešate kašikom. Stavite pek papir na pleh a onda mokrim rukama vadite po pola šake testa, oblikujete lopticu i stavite na pleh. Možda ćete nekoliko puta morati da ponovo pokvasite ruke da se testo ne bi lepilo i da bi loptice bile lepše. Kada ih sve lepo poređate, pleh stavite u rernu koju ste pre toga zagrejali. Pecite ih desetak minuta na 220 stepeni. Ili manje, opet ponavljam da je moja rerna poprilično slaba.
Dok su se lepinje pekle, postavila sam sto. Nasekla sam pršutu i poređala parčiće na dasku. Do sada sam od Carnex-a dobila na probu sve što imaju u programu, a uklapa se u ono što jedem. I moram da priznam da mi je ovo definitivno omiljen njihov proizvod.
Dodala sam malo rukole.
Izvadila sam kriške fete. I moram da priznam da mi je to bila greška. Feta je slana, pršuta je slana. Bilo bi mnogo bolje da sam imala mlad sir.
A zatim sam sipala tešku kategoriju – tetkinu ljutenicu. Ovih dana mi prija ljuto za doručak.
Kada su lepinje bile gotove, poređala sam ih pored pršute. I sve je izgledalo rustično i fenomenalno.
A onda sam pogledala na sat i shvatila da kasnim na posao, da nema ništa od mog i tetkinog zajedničkog doručka. Ko redovno prati moj blog, verovatno je pročitao da sam promenila radno vreme na poslu i nikako ne mogu da se naviknem na to da ujutru više nemam toliko vremena. Da sam barem sat vremena ranije ustala.
Pa se jelo ovako:
Ali je bilo dobro. Sve osim činjenice da sam ljutenicu i rukolu zaboravila kod kuće……
Svaka čast za ovaj ali i ostale tekstove. Mislim, prije svega, na stil, duhovitost, iskrenost…ne pratim predugo niti “preduboko” ovaj blog ali bih rekla da radite kao novinar ili nešto slično, s obzirom na radno vrijeme i pismenost. Možda ovo posljednje zvuči nepristojno (jer, ko sam ja da procjenjujem nečiju pismenost, pogotovo što mi to nije “u struci”) ali me raduje kad vidim da se obraća pažnja na stil i pravopis, čak i kad se piše opušteno, neformalno. Divan blog, u svakom smislu.
Hvala Ljubice, drago mi je da vam se dopada 🙂