Borba sa sobom i za sebe: Od zdrave devojčice do ivice anoreksije

08/02/2018

Nekad i sad: Od upalog do zdravog lica

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Danas slavim 2. godinu od kako sam krenula sa hrono ishranom! Od tada sam promenila mnogo toga: životni stil, način razmišljanja, navike… Fizički izgled sam promenila više puta u životu, što nije pohvalno, ali ispričaću vam priču.

Kao dete sam imala problem sa viškom kilograma, koji sam rešila kada sam stupila u tinejdžerske godine. Naravno, tada sam znala jedino za suzdržavanje od hrane i to je delovalo. Sve do 20, 21. godine sam održavala kilažu od oko 50 kg i to mi je stajalo. I mislila sam da imam genetski šire bokove, a ruke preslabe, sve dok nisam počela da treniram.

Marina kao devojčica

Interesovala sam se o zdravoj hrani i imala neki pojam o tome, ali se nisam lišavala slatkiša. Jedino sam pokušavala da izbacim namirnice koje sam mislila da mi smetaju. Kasnije sam shvatila da sam neke od njih loše kombinovala ili sam ih se prezasitila zbog jednoličnosti u ishrani.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Na polovini studija sam otkrila svog najvećeg neprijatelja – nervozu. Upala sam u začarani krug kada naiđu ispitni rokovi: stalna napetost, slab doručak i ručak, 3-4 užine pune ugljenih hidrata i kafe 3u1, večera mazalice na polu-integralni hleb. Ujedno su se periodično javljali problemi sa želudcem u vidu nadutosti i jakih bolova. Vrhunac je bio kada sam sa istom kilažom kao sada postala podbula i uveče nisam uspevala da se uspavam od teškog osećaja u stomaku. Pitala sam se da li postoji večera od koje mi neće biti loše. Naišavši na Anin blog, tačno pre dve godine sam krenula sa laganom večerom. Kada sam videla da to deluje, počela sam da pravim svoj hleb, a zatim da proučavam celi hrono sistem. Mesec dana kasnije krenula sam na grupne treninge. Nikada pre toga nisam bila fizički aktivna, nisam htela ni da čujem. Ali sam morala da presečem i da prestanem da se osećam užasno tromo u dvadesetim godinama.

Šok, odeća je na meni stajala kao na štapu

Marina u svom najmršavijem dobu

Do leta sam se preporodila. Uživala sam u drugačijem izgledu i hrani. Sve je bilo u redu dok nije stigao poslednji ispitni rok te školske godine. Bilo je ili položiti ispit ili platiti prenos. Kako sam odgovorna i savesna, postojala je samo prva opcija. Mesec i po dana kasnije ljudi su počeli da mi upućuju razne komentare na temu premršavosti, ali nisam uzimala to u obzir dok nisam isprobala zimsku garderobu. Na meni je sve stajalo kao vreća na štapu! Tada se uključio alarm. Činjenica je da sam sve vreme jela isto kao ranije. Probala sam da to ipak pojačam, ali bez rezultata. Imala sam utisak da sve sagorim i da nema šanse da se nešto zalepi. U jednom trenutku sam izmerila 44 kg.

Onda sam krenula da primenjujem originalna pravila hrono ishrane, ali sam jela kao mnogo viša i fizički aktivnija osoba. Često sam morala da jedem na silu. Moja familija je bla istraumirana i vršili dodatni pritisak A ja sam bila očajna i pod još većom tenzijom. Najviše su me smirivale šaljive prepiske u grupi Hrono recepti. Noću skoro da nisam spavala, budila sam se svaki put kada se pomerim. Shvatila sam da moram da spustim loptu, da moram da naučim da se izborim sa svakodnevnim stresom kojem sam dopuštala da me bukvalno izjeda.

Marina sada: mršava ali zdrava i zategnuta

Ne znam kako sam tačno uspela da se umirim, ali sam gurala napred sa tom ishranom, odlazila na treninge i bodrila se svojom izdržljivošću. Svaki pomak, makar za 0,5 kg, je bio vetar u leđa. Svaki razgovor sa ljudima koji mi nisu upućivali čudne poglede je pomagao da se osećam normalno. I tako, malo po malo, nakon 6-7 meseci borbe dostigla sam skoro 52kg. Sada imam normalne oscilacije u 1-2kg, ali je situacija već dugo pod kontrolom. A hranim se mnogo opuštenije i našla sam količine koje mi prijaju, a dovoljno dugo me drže sitom i ne utiču mi na kilažu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Moram da kažem da sam ponosna na ono što sam sada – mnogo živahnija, psihički stabilnija, srećnija i zdravija osoba.Usput sam pronašla zanimljive hobije i naučila svašta da kuvam. Često istaknem da sam bivši zavisnik od slatkiša, bivši anti-rekreativac, bivši paničar, jer želim da ukažem na to da ako sam ja uspela sve ovo da prevaziđem – zašto ne bi mogao i neko drugi. Da se ne lažemo, pojedem i običan slatkiš kada mi dođe, odlazim na slavlja bez griže savesti, praznike volim da slavim danima, ali se uvek vraćam hrono režimu jer mi najviše prija. Zaista se osećam kao da je ova ishrana stvorena za mene.

Od virtuelnih do stvarnih prijatelja, podršku možete da nađete na neobičnim mestima:

http://

Od zdrave buckaste devojčice do ivice anorekcije i nazad na pravi put.

Pravila originalne hrono ishrane:

Osnovne smernice

Doručak

Ručak

Užina

Večera je najsličnija onome što inače jedemo ali se za večeru pre svega preporučuje riba i neskrobno povrće. Meso može belo ali retko i u maloj količini.

 

Pogledajte neke od Marininih zdravih recepata:

Junetina sa sočivom

Galete sa ovsenim brašnom

Krekeri s čvarcima

Brza piletina sa šampinjonima

Krem od šljiva i oraha

Rupičasti mafiniOstavite komentar