Bomba pita

18/08/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

U Fejsbuk grupi Hrono recepti već nekoliko dana traje takmičenje za najbolju pitu. Slike samo lete, žene spremaju na malo i veliko. Moderne pite, pite bez kora, domaće kore, kupovne….šta vam padne na pamet. A kako sam ja pokrenula inicijativu, malo je glupo da se izvučem. Ali mi se ovih dana nikako nisu razvlačile kore, pa sam odlučila da okušam sreću sa kupovnim, onim sa heljdinim brašnom. I pritom sam malo počistila frižider sa zaostacima od prethodnih dana.

Potrebno vam je:

  • Pakovanje kora
  • Struk praziluka
  • Pakovanje pečurki (oko 400 grama)
  • Pavlaka (mlad sir, kiselo mleko, sitan sir, birajte)
  • Dva belanca
  • 150 militara paradajz sosa
  • Začini: Morska so, biber
  • Tri kašičice masti
  • Voda

Prvo rastopite dve kašičice masti u malo vode. I uključite rernu.

Praziluk iseckajte sitno, kao i pečurke i prodinstajte ih na malo svinjske masti i vode. Pred kraj dodajte so i biber. Sklonite tiganj sa strane, pa dodajte paradajz sos direktno iz frižidera, to će ohladiti smesu. Ova pita može i bez paradajz sosa, ali je meni ostalo od ručka pa da se ne pokvari.

Proverite da li je smesa mlaka pa dodajte jednu celu pavlaku. Umesto nje možete da stavite mlad ili sitan sir. Pa čak i kiselo mleko.

Umutite dva belanca, pa i njih dodajte u smesu. Sve promešajte.

Koristila sam dve kore za svaku rolnu. Izvadila bih jednu koru, namazala je rastvorom svinjske masti i vode, pa stavila preko drugu. Onda bih i nju namazala rastvorom, pa filovala.

Pita bomba 1 s

Kada završite sa filovanjem, urolajte kore i stavite u pleh.

Pita bomba 2 s

Od ove smese sam dobila tri rolne. Sve sam ih po površini premazala rastvorom vode i masti i gurnula pleh u rernu. Pekla sam je oko pola sata na 210 stepeni. moja rerna je slabija, vi možda možete i na 200.

Na pola pečenja sam je još jednom premazala mešavinom vode i masti. A pošto sam malko preterala sa filom, šta da radim kad volim sve bogato, jedna rolna je praktično eksplodirala. Ali nemari. Tu sam je posle presekla 🙂 .

Pita bomba 3 s

Zato je i dobila naziv bomba. Mada i sam ukus bi mogao da zasluži taj naziv.

Pita bomba 5 s

I to je to.

Pita bomba 6 s

Ne verujem da ću odneti ni približan broj lajkova kao što su tamo neke pite osvojile, jer je ono što te žene rade je potpuno nestvarno, ali sam se barem igrala. Zavirite u grupu pa pogledajte.

#pitaizazovOstavite komentar